Norra hangib arktiliste uuringute jaoks ülikalli laeva

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra ostetav uurimislaev, mis sobib nii Arktika kui Antarktika vetesse.
Norra ostetav uurimislaev, mis sobib nii Arktika kui Antarktika vetesse. Foto: Norsk Polarinstitutt

Norra valitsus ostab 1,4 miljardit Norra krooni ehk ligi 200 miljonit eurot maksva uurimislaeva, mida plaanitakse kasutada nii Arktikas kui Antarktikas.

Kalandus ja rannikualade minister Lisbeth Berg-Hansen rääkis Norra ringhäälingule NRK antud intervjuus, et multifunktsionaalne laev hakkab tegelema kliima-, arktiliste piirkondade ja loodusvarade uurimisega.

Välisministri Johan Gahr Støre sõnul on Norrale kui mereriigile ülimalt tähtis hankida omale parim võimalik uurimislaev, vahendas yle.fi. See vahetab välja vanadest kalalaevadest uurimislaevadeks ümberehitatud Lance’i ja Helmer Hanseni.

Laeva, mille omanikuks saab Norra Polaarinstituut (Norsk Polarinstitutt), hakkavad kasutama ka mereuuringute amet ja Tromsø ülikool.

Polaarinstituudi teatel on laev 100 meetrit pikk ja 21 meetrit lai ning selle kodusadamaks saab Tromsø. Laev kuulub jäämurdjate klassi ja see võib jäistes oludes viibida merel kuus nädalat järjest ilma sadamasse põikamata.  

Laevahange lisatakse valitsuse järgmise aasta eelarveprojekti ja plaanide järgi peaks laev valmima aastaks 2015.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles