«Popkorni kopsudega» ameeriklane sai kompensatsiooniks seitse miljonit dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Popkorn võib olla kasulik.
Popkorn võib olla kasulik. Foto: SCANPIX

USA Colorado kohtu otsuse kohaselt sai ameeriklane kompensatsiooni kopsukahjustuse eest, mis tekkis tal mikrolaineahjus valmistatava popkorni kunstvõi tõttu.

Colorados Centennialis elav Wayne Watson esitas neli aastat tagasi süüdistuse popkorni valmistava firma  Gilster-Mary Lee Corp vastu ning seda müüva Kroger Co vastu, edastab BBC.

Arstide sõnul tekitas plaksumaisis olev lisaaine Watsonile niinimetatud popkorni kopsud ja hingamisraskused.  

Watsoni juhtumis määras kohus, et popkorni valmistav firma Gilster-Mary Lee Corp. peab tasuma 80 protsenti kahjutasust ning seda popkorni müüva King Scoopersi poeketi omanikfirmad Kroger Co ja Dillon Foods ülejäänud 20 protsenti.

Kokku sai Watson kahjutasu 7,2 miljonit dollarit.

Kaks viimast firmat kavatsevad kohtu otsuse edasi kaevata.

«See ei ole normaalne! Ma haigestusin oma kodus popkorni tehes, hingates sisse diatsetüüli. See on aine, mis annab popkornile või maitse,» sõnas Watson.

Mehe sõnul valmistas ja sõi ta enne haigestumist iga päev pakitäie plaksumaisi.

Ta loobus popkornist 2007. aastal, kui arst diagnoosis tal «popkorni kopsud». Tegemist on parandamatu haigusega, mis raskendab hingamist.

Watsoni sõnul ei ole popkorni valmistaja uurinud selle tootega kaasnevaid terviseriske. Samuti peaks toote pakendil olema hoiatus, et see sisaldab ainet, mis võib haiguse esile kutsuda.

Nüüdseks ei kasutata enam popkorni lisaainena diatsetüüli.

Popkorni müüvate firmade advokaadi sõnul võis Watsonil haigus tekkida hoopis sellest, et ta töötas puhastusfirmas, kus kasutatakse väga erinevaid kemikaale.

USA kohtus oli ka varem sarnaseid juhtumeid käsitletud. 2004. ja 2005. aastal said popkorni valmistavas tehases kvaliteedikontrollijatena töötanud isikud miljonitesse dollaritesse ulatuva kahjutasu tööst tingitud kopsuhaiguse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles