11 ELi välisministrit pakkusid välja radikaalsed ideed liidu tugevuse taastamiseks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa välisminister Guido Westerwelle.
Saksamaa välisminister Guido Westerwelle. Foto: AFP / Scanpix

11 ELi välisministrit tulid kolmapäeval Saksamaa juhtimisel avalikkuse ette manifestiga, milles taotletakse Euroopale otse valitud presidenti ja ühehäälsuse kaotamist aluslepete vastuvõtmisel.
 

Ministrite koostatud «Tuleviku Euroopa grupi» raporti väitel tuleb muutusi teha, sest liit on jõudnud otsustavasse punkti, kus majanduskriisi ja globaliseerumise ohtudest üle saamiseks tuleb usk Euroopa Liitu jõuliselt taastada. Eesti välisminister Urmas Paet manifestis ei osalenud.  

Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Hollandi, Hispaania, Portugali, Poola, Belgia, Taani, Austria ja Luksemburgi välisministrite koostatud raportis tehakse ettepanekud, et Euroopa Komisjoni president tuleks tulevikus selgitada otsevalimistel, liidu välispoliitika juhile tuleks anda rohkem otsustusvõimu maailmas kaasa rääkimiseks ja lihtsustada liidu aluslepete muutmise korda.

Raporti näol on tegu pikaajalise visiooniga ja see sisaldab ka ettepanekuid, mida toetavad vaid mõned 11-st ministrist. Näiteks võiks Euroopa parlament saada õiguse eelnõusid algatada, Euroopa komisjoni presidendi José Manuel Barroso ametikoha võiks aga ühendada Euroopa Nõukogu presidendi Herman Van Rompuy omaga. Ka riikide parlamendid võiksid liidu asjade otsustamisel hakata tihedamat koostööd tegema.

Välisministrid väitsid ka, et liikmesriikide integratsiooni liidus ei tohiks saada takistada üksikute riikide poliittahte puudumine, mistõttu oleks tark loobuda ELi aluslepete muutmisel ühehäälsuse nõudest ja asendada see enamushääletusega.

Samuti võiks ELi riigid ühendada jõud sõjatööstuse edendamisel, nagu näiteks relvade ühishanked. Mõned välisministrid pooldavad ka ideed ühisest Euroopa armeest.  

Plaani kriitikud väidavad, et raport püüdleb Euroopa Ühendriikide loomise poole. Saksamaa välisminister Guido Westerwelle kirjutas aga ajalehes New York Times, et inimeste veenmine plaaniga kaasa tulema ei saa olema kerge, kuid raporti ülesanne on pakkuda välja Euroopa Liidu tulevikuvisioon. Westerwelle ütles end kindla olevat, et kui inimesed seisavad valiku ees, siis nad ei laseks euroliidul kokku variseda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles