New York Times loobus tsitaatide kooskõlastuse praktikast

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügiriiul ajalehe The New York Times jaoks.
Müügiriiul ajalehe The New York Times jaoks. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide ajaleht The New York Times otsustas muuta senist praktikat, kus ajakirjanikud kooskõlastasid allikaga juba valminud artiklites olevaid tsitaate.

The New York Timesi teatel paneb tsitaatide kooskõlastuse nõue liiga suure kontrolli ajakirjanduse sisule ja sellega on mindud liiga kaugele.

«Niisugune praktika tekitab lugejal eksliku mulje, et me anname liiga suure kontrolli oma loo üle meie allikatele. Eriti äärmuslikul juhul avaldub see pressinõunike ja teiste isikute vahelesegamises korrespondendi ja allika omavahelisse traditsioonilisse suhtlusesse,» on kirjas väljaande teatas.

Ajalehe tegevtoimetaja Jill Abramson kinnitas, et väljaanne vajab karmimat tegutsemisviisi.

Alates tänasest nõuab väljaanne, et ajakirjanik ütleks ei informatsiooni allikale või tema esindajale, kui need tulevad välja sooviga vaadata materjal üle enne ilmumist.

Abramson ütles, et ei taha iialgi seada tõkkeid uudiseid jahtivatele ajakirjanikele, kuid need «üldised tsitaadid, mida on puhastatud või muudetud, et anna loole midagi juurde».

Kui kooskõlastamise praktika jätkuks, siis saaks tulevikus näha allikate poolset üha suuremat kontrolli ja manipuleerimist. Äsjase sammuga liitub NYT selliste meediaorganisatsioonidega, nagu näiteks The National Journal ja Reuters, mis on astunud vastu tsitaatide heakskiitmise tavale.

Allikate arusaam sellest, et riskantne on jätta lugu kinnitamata, on Abramsoni sõnul nii sissejuurdunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles