Netanyahu jõudis Tööpartei juhiga kokkuleppele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli valitsuskabinetti moodustav Bejamin Netanyahu (paremal) ja Tööpartei liider Ehud Barak.
Iisraeli valitsuskabinetti moodustav Bejamin Netanyahu (paremal) ja Tööpartei liider Ehud Barak. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli valitsust moodustav parempoolne Likudi partei juht Benjamin Netanyahu jõudis vasaktsentristliku Tööpartei juhiga koalitsioonileppes ühele meelele.


Vastava kokkuleppe sõlmisid kümmekond aastat opositsioonis tegutsenud ekspeaminister Netanyahu ja kaitseminister Ehud Barak täna, kuid sellele peab oma heakskiidu andma ka täna õhtul kogunev Tööpartei kongress, teatas Reuters.

Ühe Tööpartei ametniku Shalom Simchoni sõnul peab Netanyahu austama palestiinlastega sõlmitud rahuleppeid ja tegema jõupingutusi lõpliku Lähis-Ida rahulepingu saavutamise nimel.

Juudiriigi meedia teatel saaks Tööpartei moodustatavas valitsuses viis ministriportfelli, kusjuures Barak säilitaks uues valitsuses kaitseministri koha.

Tööpartei saavutas 10. veebruaril toimunud valimistel kõigi aegade viletsaima tulemuse ning ainult 13 kohta 120-kohalises knessetis, kuid kahe erakonna peale kokku oleks sellisel valitsuskoalitsioonil Iisraeli parlamendis 66 kohta.

Netanyahu on samas saavutanud põhimõttelise kokkuleppe ka venekeelse paremradikaali Avigdor Liebermani erakonna Yisrael Beitenuga ja ultraortodoksse Shasi parteiga, kuid ei soovi sattuda konflikti Palestiina omariiklikust toetava Barack Obama administratsiooniga.

Oma tähtsaima liitlasega heade suhete säilitamise nimel üritab Netanyahu araabiavaenulike paremäärmuslaste ja usupartei asemel valitsusse kaasata mõõdukamat Tööparteid.

Kuni uue valitsuskoalitsiooni ametisse vannutamiseni täidab valitsusjuhi ametikohustusi korruptsiooniskandaali tõttu septembris ametist tagasi astunud Ehud Olmert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles