Olof Palme pojad: isa tahtis mõrvaõhtuks ihukaitsjaid

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestusplaat Stockholmi kesklinnas, kus tundmatu kurjategija lasi aastal 1986 maha Rootsi tollase peaministri Olof Palme.
Mälestusplaat Stockholmi kesklinnas, kus tundmatu kurjategija lasi aastal 1986 maha Rootsi tollase peaministri Olof Palme. Foto: SCANPIX

Rootsi kunagise peaministri Olof Palme poegade kinnitusel tahtis nende isa saada omale 23. veebruari 1986 õhtuks ihukaitsjaid.

Siiani on arvatud, et valitsusjuht andis turvameestele vaba õhtu, kuna tahtis abikaasa Lisbethiga minna Stockholmi kesklinnas kinno, vahendas iltalehti.fi.  

«Isale ei meeldinud ihukaitsjad, kuid ta pidi leppima tõsiasjaga, et nad olid pidevalt ta läheduses. Mõrvaõhtul helistas ta Säposse (Rootsi kaitsepolitsei), kuid mingil põhjusel ei saanud ta ühendust,» jutustas eksvalitsusjuhi vanim poeg Joakim Palme.

Ka Mårtenil on meeles, kuidas isa püüdis Säposse helistada. «Turvameestesüsteem oli halvasti korraldatud ja sageli oli ihukaitsja saamisega probleeme. Ei peaks ju olema nii, et ihukaitsja tuleb alati spetsiaalselt kohale kutsuda,» jutustas ta.  

Peaministri mõrva uurinud Ingemar Krusell kinnitab, et Palme ei püüdnud kaitsepolitseisse helistada. «Uurimise käigus see küll esile ei tulnud. Lisbeth Palme kinnitas, et tema abikaasa ei tahtnud kõnealuseks õhtu ihukaitsjaid,» rääkis Krusell ajalehele Aftonbladet.

Palme pojad teadsid juba laste- ja noorukitena, et mõned inimesed vihkavad nende isa. Eriti hirmul olid nad valimiste ajal. «Mina küll kartsin. Pelgasin oma isa pärast,» kinnitas Mattias Palme.   

Tundmatu kurjategija lasi 59-aastase Olof Palme maha Stockholmi kesklinnas Sveavägeni ja Tunnelgatani nurgal, kui ta oli abikaasaga teel kinost koju. Veretöö kohta on aastate jooksul liikunud ringi erinevaid versioone, kuid kurjategijat pole siiani tabatud.

Intervjuusid Olof Palme poegadega näeb dokumentaalsaates «Skavlan»,  mida Rootsi telekanal SVT näitab täna õhtul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles