Leedu keskvalimiskomisjon tühistas eurosaadiku puutumatuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp
Leedu lipp Foto: SCANPIX

Leedu Keskvalimiskomisjon tühistas täna seimivalimistel kandideeriva Tööerakonna liidri, Euroopa Parlamendi saadiku Viktor Uspaskichi puutumatuse.

Keskvalimiskomisjon langetas oma otsuse täna, selle poolt hääletas kümme komisjoni liiget, üks oli vastu ja kaks jäi erapooletuks.

Puutumatuse tühistamist taotles Vilniuse ringkonnakohus, kus on menetlusel Tööerakonna «musta raamatupidamist» puudutav kriminaalasi, kuna vastasel juhul ei saa kohus selle menetlemist jätkata.

Komisjoni istungil osalenud Uspaskich kinnitas, et lepib igasuguse otsusega, ent palus talt puutumatust mitte ära võtta, osutades, et see võib takistada tema osalust valimiskampaanias.

Seimivalimiste seaduse järgi on kõigil kandidaatidel kuni valimiste lõpuni puutumatus, mille võib tühistada üksnes keskvalimiskomisjon. Puutumatust ei saa seadusandjad, kelle õigusliku puutumatuse on seim varem tühistanud.

Kohtueelne uurimine Tööerakonna suhtes algatati juba 2006. aastal, prokuratuur süüdistab kahtlustatavaid teadlikus venitamistaktikas.

Tööerakonda süüdistatakse selles, et tema raamatupidamises on jäänud kajastamata 24 miljonit litti ületav tulu ja ligi 23 miljonit moodustavad kulud, samuti riigimaksude tasumata jätmises ligi nelja miljoni liti ulatuses.

Tööerakonnale esitatud süüdistused aeguvad 2014. aastal.

Uspaskichi puutumatuse on tühistanud ka Euroopa Parlament, Leedu poliitik on kolmel korral edutult taotlenud selle taastamist.

Leedu seimivalimised toimuvad 14. oktoobril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles