Venemaa võtab vastu uue julgeolekustrateegia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene mereväelased sõjaväeõppustel
Vene mereväelased sõjaväeõppustel Foto: AFP / Scanpix

Venemaa julgeolekunõukogu koguneb täna president Dmitri Medvedevi juhtimisel, et arutada ja kinnitada riikliku julgeoleku strateegia aastani 2020.


Strateegia peatsest kinnitamisest teatas Medvedev eelmisel nädalal kaitseministeeriumi laiendatud kolleegiumil esinedes.

Interfaxi allikate kinnitusel töötati uus strateegia välja, globaalse majanduskriisi mõjusid arvestades. Ettevalmistusfaasis läbis see arutelud kõigis föderaalringkondades, Venemaa Teaduste Akadeemia presiidiumis ning nõupidamistel juhtivate Vene teadlaste ja ekspertide osalusel.

Julgeolekunõukogu aparaadi esindaja kinnitas varem Interfaxile, et tegemist on süsteemse dokumendiga, mis seostab riigivõimuorganite, riiklike, äri- ja ühiskondlike organisatsioonide tegevuse Venemaa Föderatsiooni riiklike huvide kaitsel ning indiviidi, ühiskonna ja riigi julgeoleku kindlustamisel.

Julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev on varem teatanud, et Venemaa julgeolek kindlustatatakse strateegiliste riiklike prioriteetide elluviimise kaudu.

Nende hulka kuuluvad tema sõnul poliitilise süsteemi täiustamine, riigivalitsemise optimeerimine, riigi võimaluste parandamine kaitse- ja julgeolekuvallas, püsiva majandusliku arengu kindlustamine, sotsiaalsete ja demograafiliste probleemide lahendamine.

2008. aasta detsembri lõpul avaldati meedias väljavõtteid projekti esialgsest variandist, milles peamiste ohtudena Venemaa riiklikule julgeolekule nimetati võitluse ägenemist energiaressursside eest ning «mitmete riikide kurssi tuumaülekaalu kehtestamiseks Venemaa üle».

Projektis peeti võimalikuks katseid lahendada tekkivaid probleeme sõjalist jõudu kasutades, väljakujunenud jõudude tasakaalu rikkumist Venemaa ja tema liitlaste piiride lähistel, tuumarelva omavate riikide arvu suurenemise riski.

Peamiseks majandusliku julgeoleku ohuks nimetati toormeekspordile keskenduvat majandusliku arengu mudelit.

Senini on Venemaal baasdokumendiks riikliku julgeoleku vallas olnud riikliku julgeoleku kontseptsioon, mille kinnitas president oma seadlusega 1997. aasta 17. detsembril.

2000. aasta jaanuaris jõustus uus redaktsioon, milles riigi tähtsaima ülesandena nimetati mis tahes ulatusega agressiooni, kaasa arvatud tuumaagressiooni ennetamist Venemaa ja tema liitlaste vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles