Iraak tahab uue lipu ja hümniga rahvast ühendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi lipp.
Iraagi lipp. Foto: SCANPIX

Iraak tahab vahetada välja lippu ja hümni, et aastakümneid väldanud konfliktid ja raskused selja taha jätta ning rahva ühendada.

Parlamendi kultuuri- ja meediakomisjoni esimees Ali Shlah ütles, et uue lipu ja hümniga loodetakse ühele poole jõuda selle aasta jooksul.

Praeguse hümni «Mawtini» («Kodumaa») võttis 2004. aastal kasutusele koalitsiooni ajutise valitsuse juht Paul Bremer, kellele hakkas see meeldima ühel kontserdil. Tegemist on viienda Iraagi hümniga.

Shlah rääkis, et 2008.- 2009. aastal pakkusid iraagi luuletajad välja üle 400 võimaliku hümniteksti, kuid õiget ei ole tänini leitud. Selle aasta algul tehti kuuele kirjanikule ettepanek tekste hinnata ja nüüdseks on sõelale jäänud kolm kandidaati.

Esialgu nõudsid kurdid, türkmeenid ja assüürlased, et hümnis oleks salm ka nende keeles, aga lõpuks lepiti kokku, et ainult fraasi «elagu Iraak» korratakse kõigis keeltes.

Parlament valmistub praegu hümniseaduse teiseks lugemiseks, esimene oli kahe kuu eest.

Kui hümni valimisega ollakse enamvähem mäel, siis lipuga on probleeme rohkem. Kaheteiskümnest esialgsest kavandist on alles kuus, neist soosituim on 1958. aastal verise riigipöördega monarhia kukutanud Abdul Karim Qassemi valitsuse lipp.

Shlahi sõnul tekitab aga vastasseisu Abdul Karim Qassemi isik.

Iraagi praegune lipp, mis võeti kasutusele 2008. aastal, on punasest, valgest ja mustast horisontaalribast koosnev trikoloor, mille keskmises osas on rohelisega araabiakeelne kiri «Allahu Akbar» (jumal on suurim).

Qassemi lipp koosneb kolmest vertikaalsest triibust - rohelisest, valgest ja mustast -, keskmist kaunistab araablaste kaheksaharuline täht kurde sümboliseerivas kolleses sõõris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles