Himaalajas hukkus laviini all üheksa mägironijat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mount Mansalu baaslaager Himaalaja kõrgmäestikus.
Mount Mansalu baaslaager Himaalaja kõrgmäestikus. Foto: SCANPIX

Nepali Himaalaja kõrgmäestikus hukkus laviini all üheksa ja jäi teadmata kadunuks kolm alpinisti, 13 mägironijat päästeti, teatasid ametivõimud pühapäeval viimaste aastate rängimast selletaolisest õnnetusest.

Enamik ohvritest olid prantslased, rääkis Nepali mägironimisliidu asepresident Ang Tshering Sherpa. Peale nende on tuvastatud ühe hukkunud sakslase, ühe hispaanlase, ühe itaallase ja ühe nepaallase isik, ütlesid kohalik politsei ja turismiministeerium.

Laviin tabas mägironijate laagrit laupäeva õhtul 7000 meetri kõrgusel. 25-liikmeline rühm valmistus ronima Nepali põhjaosas asuva Manaslu tippu.

Kolmeteistkümnel mägironijal õnnestus eluga pääseda, kuid on vigastatuid, kelle baaslaagrisse evakueerimine pole halbade ilmaolude tõttu võimalik. Kadunute otsingud tuli ööpimeduse saabudes katkestada.

Manaslu on 8156 meetriga maailma kõrguselt kaheksas mäetipp, mille alistamist peetakse väga keeruliseks.

Himaalaja põhiline mägironimishooaeg on kevadel, kuid soodsad olud avanevad ka septembris-oktoobris pärast mussoonperioodi lõppu.

Nepali rängim alpinismiõnnetus juhtus 1995. aastal, kui laviin rullus üle jaapanlaste laagri, hukkus 42 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles