Kuidas kontrollida, kas sinu Gmaili kontole on sisse häkitud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gmaili logo
Gmaili logo Foto: Google

Lõppenud nädalavahetuse jooksul on E24ni jõudnud mitme Google'i meilikonto kasutaja kaebused, mille kohaselt on nende Gmaili kontole väidetavalt sisse häkitud. Kuidas seda aga tuvastada ning ennast «meilikaaperdamise» vastu kaitsta?

Viimasel ajal on levinud skeem, mille kohaselt võetakse üle reaalse inimese Gmaili konto ning sealt saadetakse inimese kontaktvõrgustikule erinevaid «hädaabipalveid» koos täpsete juhtnööridega «hädalisele» raha üle kandmiseks. Kuna tegu on reaalse inimese meilikontoga, on oht, et tema heasoovlikud sõbrad-tuttavad võivad pettuse ohvriks langeda palju suurem, kui tavalise nn «Nigeeria» kirja puhul.

Gmaili kontole sissehäkkimist saab aga igaüks väga lihtsalt kontrollida. Tuleb vaid oma kontole sisse logida ning avalehekülje all paremal nurgas on näha viimane sisselogimise aeg. Vajutades selle all olevale Details lingile, on näha täpsem info sisselogimiste kohta, seehulgas ka selleks kasutatud IP- aadressid, asukohad ja kasutatud seadmete tüübid.

Kui paistab, et kontol on toimunud kahtlast tegevust, millega konto omanik ennast ei seosta, tuleks kohe ära muuta meilikonto parool. Üle tuleks vaadata ka turvaseaded, kuna ettenägelikud häkkerid võivad muuta need selliseks, et muudetud paroole on võimalik algseadistada, mis annaks neile meilikonto üle kontrolli uuesti tagasi.

Selleks, et oma meilikontot võimalikult hästi turvata, tuleks kindlasti regulaarselt vahetada oma parooli, mis peaks olema võimalikult abstraktne numbrite ja tähtede jada.

Samuti on mõistlik mitte lubada veebibrauseril meelde jätta kontode paroole ja kasutajatunnuseid, kuna veebilehitsejast on häkkeritel võimalik need üsna vähese vaevaga kätte saada.


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles