Foxconni töötajate vahel lahvatas massikaklus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foxconni tehase töötajad
Foxconni tehase töötajad Foto: SCANPIX

Põhja-Hiina  Taiyuanis asuva Foxconni elektroonikatehases seiskus massikakluse tõttu töö.

Foxconn on Apple`i suurim elektrooniliste osade valmistaja, edastab BBC.

Töötajate vaheline erimeelsus lahvatas möödunud nädala pühapäeva õhtul, käivitades kakluse, milles osales 2000 töötajat.

Hiinlased riputasid mikroblogilehekülgedele sellest kaklusest tehtud fotosid. Piltidelt on näha lõhutud aknaid ja ümber lükatud politseiautosid.

Tehastetööliste kakluse kontrolli alla saamiseks ja lõpetamiseks oli vaja 5000 politseinikku, kellel kulus selleks aega kuni esmapäeva hommikuni.

40 töölist vajas haiglaravi, neist kolmel on raskeid kehalisi kahjustusi.

Foxconn teatas, et kakluse põhjuseks ei olnud tööga seonduv, vaid see tekkis erinevatest Hiina osadest pärit inimeste arusaamade tõttu.

Selles tehases töötab palju Henani ja Shandongi päritolu inimesi.

Kohalik meedia teatas esmalt, et kaklus tekkis tehasetööliste ning ühe kohaliku restoraniomaniku ja tema alluvate vahel. Hiljem lükati see ümber.

Nüüdne kaklus Foxconni tehasetööliste vahel ei ole ainulaadne juhtum. Selle aasta juunis tekkis massikaklus töötajate barakkides ja selles kakluses osales umbes 1000 inimest.

Töökeskkonna spetsialistide sõnul ei vasta Foxconni tehastes töökeskkond tihtipeale rahvusvaheliselt kehtestatud nõuetele. Samuti teevad Foxconni tehase töölised ülipikki tööpäevi ning ületundide eest ei tasustata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles