Herkel: Lukašenka isegi ei püüa valimistest ausat muljet jätta

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko käis valimas Minskis, kus vaatlejate sõnul pandi toime hulgaliselt rikkumisi.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko käis valimas Minskis, kus vaatlejate sõnul pandi toime hulgaliselt rikkumisi. Foto: SCANPIX

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liikme ja Valgevene olukorra ENPA raportööri Andres Herkeli sõnul ei saa üleeilseid Valgevene parlamendivalimisi pidada vabadeks.

Herkel, kes on ühtlasi Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Valgevene raportöör märkis, et Valgevene ei austanud Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonis (OSCE) võetud kohustusi - õigust liituda ühendustega ning kandideerida ja end vabalt väljendada ja viia valimised läbi erapooletult. Ka ei järgitud Herkeli sõnul Valgevenes korrektseid häältelugemistoiminguid ning vaatlejatel polnud võimalik tulemusi kontrollida.

«Jagan [Marieluis] Becki (ENPA sakslasest Valgevene raportöör, keda Valgevene võimud ei lubanud valimisi vaatlema - toim) reaktsiooni, et diktaator Lukašenka isegi püüa vabade ja ausate valimiste muljet jätta, kui keerab ajakirjanike ja vaatlejate ees ukse lukku. Me tõstatame selle küsimuse Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee oktoobris toimuval osaistungil,» rõhutas Herkel.

Valgevene keskvalimiskomisjoni teatel ei osutunud parlamendi alamkoja valimistel valituks ükski opositsiooni esindaja. Seejuures otsustasid kaks suuremat opositsiooniparteid valimisi boikoteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles