Vastasseis Ida-Hiina merel kogub tuure

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani rannavalve laev (keskmine) ja Taiwani patrull-laev (ülal) lasid vaidlusaluste saarte juures käiku veekahurid.
Jaapani rannavalve laev (keskmine) ja Taiwani patrull-laev (ülal) lasid vaidlusaluste saarte juures käiku veekahurid. Foto: SCANPIX

Ida-Hiina meres paiknevad vaidlusalused saared, mida peavad enda omaks nii Jaapan, Hiina RV kui ka Taiwan, on põhjustanud viimaste aastate tõsiseima vastasseisu Vaiksel ookeanil.

Jaapani valitsuse kahe nädala eest langetatud otsus osta ära Senkaku saared, vallandas vihased meeleavaldused mitte ainult Hiinas, kus saari tuntakse Diaoyu saartena, vaid ka Taiwanis, kus neid kutsutakse Tiaoyutai saarteks.

Eile asusid vaidlusaluste saarte juurde, mis asuvad 200 kilomeetri kaugusel Taiwanist ning umbes 400 kilomeetri kaugusel Jaapani Okinawa saarest, teele üle poolesaja Taiwani kalalaeva. Aktsiooni organisaatorite sõnul oli eesmärgiks võidelda kalastamisõiguste eest piirkonnas, mis kuulub Taiwanile.

Saari saabusid kaitsma aga Jaapani rannavalve alused, mis asusid veekahuritega kalalaevu saarte juurest eemale tõrjuma. Piirkonda saabusid aga ka Taiwani patrull-laevad, mis omakorda Jaapani aluste suunas veekahuritest lasid.

Praeguseks on Taiwani laevad piirkonnast lahkunud ning olukord rahunenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles