Video: NATO telekanali sari Eesti sõdureist Helmandis, 2. osa

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal näitab NATO veebikanal natochannel.tv viieosalist sarja «Taking the Fight to the Taliban» (e.k «Võitluse Talibani juurde viimine» - toim), kus mässulistega võitlevad Lõuna-Afganistanis Helmandis teenivad Eesti kaitseväelased. Teises osas jõuavad sõdurid külla.

Eesti kompanii esimene eesmärk on jõuda lähedalasuvasse külasse, leida seal märke vaenlase tegevusest. Major Raigo Paimre tutvustab oma meestele tegevuskava. Tema teine rühm läheb küla idaossa ning võtab seal positsiooni, kust nad saavad piirkonnal silma peal hoida. Kui nemad on paigas, peab esimene rühm sisenema külla.

Mäeharjal asuvalt väikeselt Afganistani politsei vaatluspostilt avaneb vaade külale. Kuuliaugud vaatlusposti seinas ja padrunikestad selle ümber jutustavad viimastel nädalatel seal kohaliku politsei ja Talibani vahel peetud vihastest lahingutest.

Just enne seda, kui teine rühm alustab patrulli, saabuvad kohalikud, kes hoiatavad, et nad teavad NATO vägede tulekust, nagu ka Taliban. Samal ajal, kui teine rühm liikvele läheb, jälgib ülejäänud kompanii pingeliselt külas toimuvat, otsides märke vaenlase tegevusest. Taevas tiirleb sama eesmärgiga aeglaselt brittide Apache-tüüpi helikopter.

Ühelt katuselt võib ootamatult näha kolme väikest välgatust. Afgaani politseinike sõnul saadavad Talibani võitlejad üksteisele peeglitega signaale. Oodatakse, kuni teine rühm jõuab oma positsioonile.

Idast kostab ootamatult tulistamist. Teine rühm on sattunud vaenlasega vastakuti. Eestlastega koos tegutsev Briti suurtükiohvitser palub abi mitu kilomeetrit eemal paiknevatelt suurtükkidelt. Lisaks suurtükitulele sihib vaenlasi ka Apache. Õhutuld aitab suunata maapeal tegutsev tulejuht, aitamaks kopteril leida vaenlast ning minimeerimaks võimalust, et pihta saaksid tsiviilisikud või NATO enda üksused.

Üks teise rühma juures olev afgaanist politseinik saab tulevahetuses viga. Üksusega kaasas olevad meedikud annavad talle esmaabi. Seejärel oodatakse MEDEVACi kopterit. Peagi on Chinook kohal ja toimetab vigastatud korrakaitsja lähedalasuva Camp Bastioni sõjaväebaasi välihaiglasse.

Samal ajal on külas vaenlase relvad vaikinud. Teine rühm on võtnud positsiooni sisse ja esimesel on aeg siseneda külla. Esialgu tundub peatänaval kõik vaikne. Siis ilmuvad välja Talibani võitlejad, kes avavad tule. Eesti sõdurid reageerivad kiirelt ja avavad vastutule. Üsna peagi jääb küla taas vaikseks. Ootamatult ilmuvad Talibani võitlejad sõdurite vasakult küljelt välja ja avavad nende pihta tule. Üle tänava varju joostes saab esimese rühma meedik Tõnis kuuli jalga. Haav on piisavalt väike, et ta saaks siiski kõndida (video on tehtud kaks nädalat tagasi, praeguseks on see mees juba tagasi rivis – toim).

Et 20-30-meheline rühm pole piisav sellise suurusega küla puhastamiseks, otsustatakse tagasi tõmbuda. Hoolimata pidevast tulest ei saa keegi esimesest rühmast külast väljatõmbumisel viga. Mäeharjal politsei kontrollpunkti juures olevad Eesti üksused katavad tulega kaaslaste naasmist. Pärast mitmesajameetrist jooksu jõuab rühm tagasi. Kõik on küll kurnatud, kuid samas kergendatud, sest keegi tõsiselt viga ei saanud. Ameerika hävitajad sunnivad õhust vaenlase taanduma. Ka teine rühm jõuab tagasi. Soomukite kattetuli laseb ameerilaste Blackhawki kopteril maanduda ja viia haavatud mehe Camp Bastioni välihaiglasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles