Venemaa kriminaliseerib usuveendumuste solvamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa punkbänd Pussy Riot selle aasta alguses Moskvas
Venemaa punkbänd Pussy Riot selle aasta alguses Moskvas Foto: SCANPIX

Vene parlament võtab täna vastu ühisavalduse, milles taunitakse usklike tunnete solvamist ja ususümbolite rüvetamist, ning kriminaliseerib peatselt usuveendumuste solvamise.

«Avaldus mitte üksnes ei mõista neid ilminguid hukka, vaid teeb ka ettepaneku nendega võidelda – vastutuse tugevdamise ja selliste tegude karistamise vääramatuse läbi. Seejärel esitatakse riigiduumale arutamiseks vastavad kriminaal- ja haldusseadustiku muudatused,» ütles väljaandele riigiduuma kommunistist saadik anonüümsuse tingimustel.

Selline algatus on ettevalmistamisel, ütles lehele Ühtse Venemaa fraktsiooni juht Andrei Vorobjov, kelle sõnul esitavad eelnõu tõenäoliselt kõiki duumafraktsioonide liidrid «selle küsimuse erilise tähtsuse tõttu».

Vedomosti allikate andmetel on kriminaalseadustikku kavas täiendada uue paragrahviga «Kodanike usuveendumuste ja -tunnete solvamine». Rikkujaid ähvardab kuni 300 000 rubla suurune trahv, kuni 200 tundi ühiskondlikke töid või kolmeaastane vabadusekaotus.

Sama paragrahvi teises osas on ette nähtud karistus ka pühakodade ja pühaks peetavate objektide purustamise või rüvetamise eest. Rikkujaid ootab 100 000 kuni 500 000 rubla suurune trahv, 400 tundi ühiskondlikke töid või viis aastat vabadusekaotust.

Vedomosti osutab, et sanktsioonid järgnevad nende religioonide solvamise eest, mis moodustavad Venemaa rahvaste ajaloolise pärandi võõrandamatu osa.

Korrigeerida on kavas ka haldusseadustikku, milles on trahve kavas tõsta kaks korda. Usuvabaduse rakendamise takistamise eest võib eraisik saada 10 000 kuni 30 000 rubla trahvi, ametnik 50 000 kuni 100 000 rubla. Usukirjanduse avalik rüvetamine või usutunnistust määratlevate märkide ja embleemide rikkumine toob kaasa 30 000 kuni 50 000 rubla suuruse trahvi.

Venemaa riigiduuma kavatseb teisipäeval vastu võtta avalduse kõigi konfessioonide esindajate usutunnete kaitseks.

«Venemaa riigiduuma saadikud kutsuvad riigivõimu- ja kohalike omavalitsuste organeid, erakondi, muid ühiskondlikke ühendusi, usuorganisatsioone, massiteabevahendeid oma tegevuses pöörama eritähelepanu kodanikuühiskonna institutsioonide edasisele arengule meie riigis, Venemaa Föderatsiooni poliitilise süsteemi moderniseerimisele, tuginedes kristluse, islami, budismi, judaismi ja teiste religioonide säilimisele, mis moodustavad Venemaa rahvaste ajaloolise pärandi võõrandamatu osa,» seisis avalduse projektis.

Augustis mõistis kohus süüdi kolm punkbändi Pussy Riot liiget, kes olid teinud veebruaris Moskva Lunastaja Kristuse kirikus president Vladimir Putini vastase ülesastumise, pahandades paljusid õigeusklikke. Nad mõisteti kaheks aastaks vangi, süüdistatuna usuvihast ajendatud huligaansuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles