Ministeerium: kodakondsuseelnõu on Läti põhiseadusega vastuolus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruaris toimus Lätis referendum selle üle, kas muuta vene keel teiseks riigikeeleks.
Veebruaris toimus Lätis referendum selle üle, kas muuta vene keel teiseks riigikeeleks. Foto: SCANPIX

Läti justiitsministeerium leiab, et kõigile mittekodanikele automaatselt kodakondsust andvad seadusemuudatused, mille on allkirjastanud üle 10 000 valija, on Läti põhiseadusega vastuolus.

Justiitsministeeriumi esindaja Sigita Vasiljeva ütles BNSile, et kuna keskvalimiskomisjonile laekunud seadusemuudatused on põhiseadusega vastuolus, on need vigased ja seetõttu neid referendumile panna ei saa.

Justiitsministeeriumi hinnangul ei sobi automaatne kodakondsuse andmine kokku Läti õigussüsteemiga, kuna kodakondsuse omistamise peamine põhimõte on lojaalsus, aga mittekodaniku staatus antakse elukoha alusel.

«Oma järelduses viitab justiitsministeerium, et seaduseelnõu on vastuolus järjepidevuse põhimõttega, aga tähendab, et ka Läti põhiseaduse 1. ja 2. artikliga,» ütles Vasiljeva.

Keskvalimiskomisjon küsis 12 779 valija allkirjastatud eelnõu kohta hinnangu seimi õigusbüroolt, justiitsministeeriumilt ja mitmelt ülikoolilt.

Ekspertidel paluti vastata küsimusele, kas valijate esitatud eelnõu on kooskõlas põhiseaduse 78. paragrahviga, mis näeb ette eelnõu vastuvõtmist referendumiga.

Justiitsministeerium osutas, et Läti põhiseadus on koostatud konspektilaadselt, täpselt ning ilma liigsõnalisuseta, ent iga selles sisalduv sõna on sügavalt läbi mõeldud ja mõtestatud.

Kehtiv kodakondsusseadus põhineb printsiibil, et Läti kodakondsus on isiku püsiv õiguslik side Läti riigiga ning selle aluseks peab olema lojaalsus, ütles ministeerium.

Ministeerium märkis, et mittekodaniku staatus annab samuti tunnistust teatud õiguslikust sidemest Lätiga, ent see ei põhine mitte lojaalsusel, vaid sellel, et Läti on antud isiku alaline elukoht. Seega pole automaatne kodakondsuse omistamine kooskõlas Läti õigussüsteemiga.

Eelnõu tunnistasid ebaküpseks ka teised eksperdid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles