Moskva meer edutas Maksim Liksutovi aselinnapeaks

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senine Moskva transpordiameti juht Maksim Liksutov (vasakul) ja Moskva linnapea Sergei Sobjanin tänavu jaanuaris.
Senine Moskva transpordiameti juht Maksim Liksutov (vasakul) ja Moskva linnapea Sergei Sobjanin tänavu jaanuaris. Foto: SCANPIX

Moskva linnapea Sergei Sobjanin teatas tänasel linnavalitsuse istungil oma asetäitja Nikolai Ljamovi tagasiastumisest, tema asemele määras ta endise Eesti kodaniku Maksim Liksutovi.

«Nikolai Ljamov läks teisele ametikohale,» ütles Sobjanin oma transpordivaldkonna eest vastutanud asetäitja kohta ilma üksikasju avaldamata. Ljamovi koha võtab Liksutov, kes seni juhtis Moskva transpordiametit, vahendas lenta.ru RIA Novosti teadet.

Ljamov töötas Moskva abilinnapeana alates mullu jaanuarist.

36-aastane Liksutov on multimiljonär, kes enne Moskva linnavalitsusse minekut töötas kümme aastat transiidifirma Transgroup juhatuse esimehena.

Loksal sündinud ja Venemaal õppinud Liksutovist sai Eestis suurärimees kümmekond aastat tagasi, kirjutas Postimees mullu detsembris. Ta oli seotud Muuga söeterminali rajamisega, toetas suurte summadega Reformierakonda ja Res Publicat. 2005. aastal andis valitsus justiitsminister Rein Langi ettepanekul Liksutovile eriteenete eest Eesti kodakondsuse. Valitsus võttis selle talt tänavu veebruaris.

2007. aastal nõustus Liksutov maksma Eesti riigile 1,9 miljonit krooni kriminaalasja lõpetamiseks, sest Muuga söeterminali söetolm reostas ümbruskonna elanike õhku. Liksutovi väitel tähendanuks söeterminali sulgemine 200 miljoni kroonist leppetrahvi ja kriminaalmenetluse ajaks olid terminali keskkonnaseadmed juba kõikidele nõuetele vastavad.

Viimased aastad on Liksutov tegelenud äriga Moskvas. Tema tuntumaid ettevõtmisi on Šeremetjevo lennujaama ja Moskva kesklinna ühendava rongiliini avamine.

On võimalik, et Liksutovi edutamine on seotud kavandatud muudatustega Moskva transpordipoliitikas, kirjutas lenta.ru. Ajaleht Kommersant kirjutas eelmisel nädalal, et linnavõimud soovivad autoliikluse parandamise asemel keskenduda linnalähirongiliikluse arendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles