Stockholmi raamatukogu pani Tintini koomiksid riiulitele tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisike Tintini kuju Stockholmi kultuurimaja ees.
Pisike Tintini kuju Stockholmi kultuurimaja ees. Foto: SCANPIX

Stockholmi lasteraamatukogu riiulitelt väidetava rassismi tõttu ära korjatud populaarsed Tintini koomiksid on pärast ajakirjanduse kriitikat laenutajatele jälle kättesaadavad, edastas täna uudisteagentuur TT portaali The Local vahendusel.

Stockholmi Kulturhuseti direktori Eric Sjöströmi ja kunstilise juhi Behrang Miri sõnul tehti esialgne otsus raamatud kõrvaldada liiga kiiresti.

Sealne lasteraamatukogu eemaldas kõik Tintini koomiksid, öeldes, et töötajate hinnangul kujutatakse neis teisi kultuure rassistlikult.

«Näiteks on aafriklaste kujutamine Tintini koomiksites afrofoobne. Aafriklased on neis raamatutes rumalavõitu, araablased istuvad lendavatel vaipadel ja türklased suitsetavad vesipiipu,» ütles Miri päevalehele Dagens Nyheter.

«Tintini lugudel on kolonialistlik vaatevinkel ja lapsed ei suhtu sellesse kriitiliselt,» ütles raamatukoguhoidja.

Miri sõnul kujundavad Tintini koomiksid lastes soovimatuid stereotüüpe. «Lapsed saavad neist kallutatud pildi. Tintini lugudel on kolonialistlik vaatevinkel ja lapsed ei suhtu sellesse kriitiliselt,» ütles raamatukoguhoidja.

Lasteraamatukogu töötajad plaanivad läbi vaadata ka teised kogus esindatud teosed, et pakkuda lugejatele stereotüüpideta, sooküsimusteta ja homofoobiata lugemismaterjali, lisas Miri. «Kogu lastekirjandus tuleb üle vaadata.»

Puutumata ei jää isegi täiskasvanutele mõeldud kirjandus, mis Miri sõnul peaks pakkuma piirkonnas elavate sisserändajate kohta positiivsemaid rollimudeleid ning peegeldama laiale lugejaskonnale nende kultuuri paremini. «Tänapäeval elab Rootsis palju Aafrika riikidest pärit inimesi, kuid me ei tea neist piisavalt.»

Kuid arvamusavaldusele järgnenud kriitika järel muutis Miri oma seisukohta.

«Soovisin tõmmata tähelepanu diskrimineerimisele, kuid saan nüüd aru, et raamatute keelustamine oli vale,» seisis tema avalduses.

Sjöström avaldas oma töötajale toetust, öeldes, et diskrimineerimise, võrdsuse ja normide üle peab endistviisi arutama.

Tintin koomiksite autor oli Belgia kunstnik Georges Remi, need räägivad maailmas ringi rändavast noorest ajakirjanikust Tintinist. Koomiksid avaldati aastatel 1930-1976, neid on tõlgitud enam kui 50 keelde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles