Obama rõhutas araabia kevade edusamme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama täna ÜRO peaassambleel.
USA president Barack Obama täna ÜRO peaassambleel. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kinnitas täna ÜRO peaassambleel, et alates araabia kevadest on tehtud suuri edusamme, kuid lisas, et hiljutised rahutused moslemimaailmas näitavad, kui raske on jõuda tõelise demokraatiani.

Obama maalis kõnes optimistliku pilgu araabia kevade praegusest seisust ning kinnitas, et paljudest väljakutsetest hoolimata liiguvad asjad õiges suunas.

«Meil tuleb meeles pidada, et praegu on progressi aeg. Esimest korda mitmekümne aasta jooksul valisid tuneeslased, egiptlased ja liibüalased endale uued juhid ausatel, usaldusväärsetel ja konkurentsiga valimistel,» ütles Obama, kutsudes moslemiliidreid tegema USA ja läänega koostööd tõelisema ja õiglasema demokraatia rajamisel.

«Viimase kahe nädala sündmused räägivad vajadusest tegelda ausalt lääne ja demokraatia suunas liikuva araabia maailma vaheliste pingetega,» ütles Obama. «Samamoodi nagu me ei suuda lahendada maailmas kõiki probleeme, ei ole USA üritanud ega ürita dikteerida välisriikide demokraatlike üleminekuprotsesside tulemusi ning me ei oota, et teised riigid meiega igas küsimuses nõustuksid. Me ei arva ka, et viimaste nädalate vägivald ja mõnede üksikisikute vihakõned esindaksid moslemite ülekaaluka enamuse seisukohti – samamoodi nagu ei esinda selle video loojate vaated ameeriklaste seisukohti.»

Obama hoiatas, et viimaste nädalate rahutused näitavad, et tee demokraatiale on endiselt täis ohte ka pärast demokraatlike valimiste läbiviimist.

«Tõeline demokraatia nõuab, et inimesi ei saa heita vanglasse nende tõekspidamiste pärast ning et ärisid saaks avada ka ilma pistist maksmata,» ütles USA president. «See sõltub inimeste vabadusest avaldata kartuseta oma mõtteid, see sõltub õigusriigist ja kõigi inimeste õiguste tagamisest. Teisisõnu, tõeline vabadus ja tõeline demokraatia tähendavad ränka tööd. Võimulolijad peavad panema vastu kiusatusele teisitimõtlejaid maha suruda. Majanduslikult rasketel aegadel võib riikidel olla kiusatus koondada rahvast välja mõeldud vaenlase vastu nii kodu- kui ka välismaal, selmet keskenduda vaevanõudvatele reformidele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles