Hiina võimud blokeerisid ligipääsu Youtube´ile

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Youtube´i logo.
Youtube´i logo. Foto: SCANPIX

Välismeedia teatel puudub hiinlastel taas kord ligipääs populaarsesse videokeskkonda Youtube, sest sinna ilmus hiljuti video, kus Hiina sõdurid peksavad Tiibeti iseseisvuse toetajaid.


Kommunistliku rahvavabariigi juhtkond pole ametlikult ligipääsu blokeerimist kinnitanud, kuid eile teatas riigi välisministeerium, et Hiina internetti ei karda, vahendas BBC News.

Hiina valitsuse pahameele ja piirangu põhjuseks on videoportaalis avaldatud salvestis, kus Hiina julgeolekutöötajad peksavad möödunud aastal Tiibeti autonoomse piirkonna pealinnas Lhasas toimunud meeleavaldusel Tiibeti iseseisvuse pooldajaid.

Tiibeti eksiilvalitsuse kinnitusel on salvestuse autoriks tiibetlane nimega Tendar, kelle julgeolekutöötajad pärast surnuks peksid. Hiina teatel on video võltsing, sest seda on töödeldud ja selle eesmärk on avalikkust eksitada.

«Tendar suri haiguse tagajärjel oma kodus, kui ta ootas kohtuprotsessi,» ütles üks Hiina valitsusametnik, kelle sõnul üritas Tendar ühte korravalvurit pussitada.

«Me töötame nii kiiresti, kui suudame, et taastada meie kasutajate juurdepääs Hiinas,» ütles otsing Youtube'i esindaja Scott Rubin, kirjutas Guardian.

Internetifirmasid pidurdab Hiinas üleüldine tsensuur. Mõned ettevõtted panevad vabatahtlikult piirangud peale sellistele tundlikele lehekülgedele, mis räägivad inimõiguste kaitsmisest, Tiibeti eksiilvalitsusest või Hiinas keelustatud Falun Gongi usuliikumisest.

Ülemöödunud nädalal möödus pool sajandit Tiibeti nurjunud ülestõusust Hiina võimude vastu. Pagulaste sõnul tapeti 1959. aasta vastuhaku mahasurumise käigus üle 80 000 inimese.

Ülestõusu järel oli dalai-laama sunnitud Indiasse põgenema. Tiibeti eksiilvalitsuse enesemääramise katsed pole soovitud tulemust toonud, sest Hiina valitsus on välistanud igasuguse Tiibeti sõltumatuse, sealhulgas ka piirkonna poolautonoomia. Nende sõnul on Tiibet Hiina ajalooline territoorium, mis pole kunagi olnud iseseisev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles