Topolánek: tšehhide sisetülid ELi eesistumist ei mõjuta

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Czech Prime Minister Mirek Topolanek, whose country currently holds the rotating Presidency of EU, gets ready to address the European Parliament in Strasbourg March 25, 2009. Topolanek's minority centre-right government lost a vote of confidence in Czech parliament on Tuesday, forcing it out of office. REUTERS/Vincent Kessler  (FRANCE POLITICS)
Czech Prime Minister Mirek Topolanek, whose country currently holds the rotating Presidency of EU, gets ready to address the European Parliament in Strasbourg March 25, 2009. Topolanek's minority centre-right government lost a vote of confidence in Czech parliament on Tuesday, forcing it out of office. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE POLITICS) Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS

Tšehhi valitsuse langemine ei mõjuta taanduma sunnitud peaministri Mirek Topoláneki kinnitusel riigi eesistumist Euroopa Liidus.


Euroopa Parlamendis esinenud Topolánek süüdistas kodumaal puhkenud sisepoliitilises kriisis sotsiaaldemokraate, kes tema sõnul on asunud lihtsalt obstruktsionismile, vahendas AFP.

«Me oleme seda probleemi selle eesistumise jooksul palju kordi näinud,» tõdes ta. «Kuid ärge muretsege, kujunenud olukord ei mõjuta kuidagi eesistumist.»

Topoláneki napile enamusele tuginenud paremtsentristlik valitsus kaotas teisipäeval Tšehhi parlamendis usaldushääletuse, ehkki täidab samal ajal veel ka ELi juhtriigi kohuseid.

«Kurb on see, et opositsioonis olevad sotsiaaldemokraadid üritavad õõnestada eesistumist, aga ma loodan, et isegi nii saab see eesistumine olema edukas,» ütles umbusaldatud peaminister Euroopa Parlamendi kõnepuldist.

«Me üritame elustada debatti ja jõuda kompromissini. Ma loodan, et kui me jõuame viimase Euroopa tippkohtumiseni (Brüsselis), siis me oleme eeskujuks,» lisas ta,

Euroopa Parlamendi sakslasest president Hans-Gert Pöttering kordas samuti, et Tšehhi valitsuse kukkumine ei tohiks mõjutada ELi eesistuja tegevust.

Samas on teiseks suureks probleemiks praegu see, et Tšehhi pole veel ratifitseerinud ka euroliidu institutsioone ümber kujundavat reformilepet - see ei saa aga jõustuda enne, kui kõik liikmesmaad on andnud oma lõpliku heakskiidu.

«Me peaksime kannustama eesistujat järgima Lissaboni lepingu ratifitseerimise protsessi,» märkis täna ka Pöttering.

Saksamaalt valitud sotsialistide saadikurühma juht Martin Schulz seevastu süüdistas Tšehhi peaministrit ELi eesistujatooli ärakasutamist sisepoliitilistes mängudes

«Siinolemine täna hommikul näitab, et te olete võitleja, kuid seni pole te aru saanud, mis on ELi eesistuja ülesanded. «Kui te tulete siia ajama Tšehhi sisepoliitikat, siis ei peaks te olema üllatunud, kui me räägimegi Tšehhi sisepoliitikast.»

Topoláneki kriitikat opositsiooni vastu kommenteerides, lisas saksa sots, et Tšehhi valitsus kukub hoopis sellepärast, et peaminister kaotas oma partnerite - roheliste ja kodanikuliidu - toetuse.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso hoidus täna europarlamendis Tšehhi poliitilist kriisi kommenteerimast, piirdudes vaid eesistujamaa töö kiitmisega.

Tšehhi parlamendi alamkojas korraldatud umbusaldushääletusel oli valitsuse jätkamise vastu 101 liiget ehk täpselt nii palju kui 200-liikmelises kogus selle kukutamiseks vajalik. Topolánek on varem üle elanud neli umbusaldushääletust.

Topolánek lubas eile, et ta esitab ametlikult oma tagasiastumisavalduse pärast Strasbourgist kodumaale naasmist. Samas pole välistatud, et tema valitsus saab siiski ametikohustuste täitmist jätkata kuni ELi eesistumisaja lõpuni, kui uut valitsust selleks ajaks pole suudetud moodustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles