USA sõjalaev võeti Sevastoopolis vastu punaprotestiga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO vastu protestivad kommunistid Sevastoopoli kai ääres, kui sadamasse saabub USA fregat USS Klakring.
NATO vastu protestivad kommunistid Sevastoopoli kai ääres, kui sadamasse saabub USA fregat USS Klakring. Foto: Reuters / Scanpix

Musta mere ääres Krimmi poolsaarel asuvasse Sevastoopoli sadamasse saabus täna viiepäevasele külaskäigule USA sõjalaev, millele tuli vastu mitusada venemeelset protestijat.

Ukrainale kuuluvasse Sevastoopolisse, kus viibib pikaaegse rendilepingu alusel ka Vene sõjalaevastik, saabus «sõprusvisiidile» fregatt USS Klakring. Ukraina mereväe teatel ei osale see visiidi ajal ühelgi manöövril, vahendas AFP.

USA mereväealus jõudis kai äärde kella poole üheksa ajal hommikul ning selleks ajaks oli sadamas juba veerand tuhat meeleavaldajat - suuremalt jaolt kommunistid ja vasakäärmuslased. Protestijad hüüdsid muu hulgas loosungeid nagu «NATO välja» ja «jänki, mine koju!».

Krimmi poolsaarel asuvast vanast mereväebaasist, mis oli Venemaa käes üle 200 aasta, võib vaatlejate arvates kardetavasti saada järjekordne tüliõun Moskva niigi pingestatud suhetes läänega.

Venemaa sõlmis tosina aasta eest Ukrainaga lepingu oma sõjalaevastiku hoidmiseks selles baasis kuni 2017. aastani, makstes selle õiguse eest 12 miljonit dollarit aastas.

Ukraina mõned ametnikud on juba korduvalt kutsunud üles seda lepingut mitte pikendama ning Vene mereväge välja saatma. Eriti kasvasid pinged selle ümber mullu augustis, kui Vene väed tungisid Gruusiasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles