Topolánek peab end ainuvõimalikuks peaministriks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi valitsusliikmed, teiste seas peaminister Mirek Topolánek, ootamas umbusaldushääletuse tulemusi parlamendis.
Tšehhi valitsusliikmed, teiste seas peaminister Mirek Topolánek, ootamas umbusaldushääletuse tulemusi parlamendis. Foto: AFP / Scanpix

Tšehhi parlamendis eile umbusaldushääletuse kaotanud peaminister Mirek Topolánek leiab, et ta peaks sellest hoolimata juhtima ka ükskõik millist uut valitsust ning tema partei lükkab tagasi kõik teised kandidaadid.


Hospodářské noviny tänases numbris ütles taganema sunnitud peaminister, et keegi rivaalidest võiks võimule pääseda vaid juhul, kui nad sõlmivad liidu kommunistidega, kes pole Tšehhi sisepoliitikas esiplaanile pääsenud pärast 1989. aasta murrangut, vahendas Reuters.

Tšehhile uue valitsuse kokkupanija saab nimetada vaid eurovastane president Václav Klaus ning kuni tema pole otsust teinud, jätkab kohustuste täitmist Topoláneki praegune paremtsentristlik kabinet, mis koosneb kolme erakonna esindajatest.

Selline olukord võib kesta isegi kuni juuni lõpuni, mil riik annab edasi ELi eesistuja ülesanded. Eilse umbusalduse õnnestumise taga on mõned valitsuskoalitsioonist lahkunud poliitikud, nende seas ka euroskeptikust Klausi liitlased.

Topolánek ütles aga ajalehele, et presidendil on võimalik valida vaid teda ennast, sest Kodanike Demokraatlik Partei (ODS) lükkab kõik teised kandidaadid tagasi. «Kui president valib kellegi teise, avab ta kommunistidele otseselt või kaudselt tee valitsusse,» lisas ta.

Klaus kuulus minevikus küll praeguse peaministriga samasse erakonda, kuid pole viimasega just kõige paremates suhetes.

Topolánek kordas oma üleskutset varajasteks valimisteks, kui uue valitsuse moodustamise osas kokkuleppele ei jõuta. Kodanlikud demokraadid tahaksid neid sellisel korral juba sel suvel.

TŠehhi seaduste järgi on samas keeruline kuulutada välja varajasi valimisi ilma kõigi suurte erakondade kokkuleppeta.

Opositsioonis olevate sotsiaaldemokraatide liider, ekspeaminister Jiří Paroubek pakkus aga välja, et suvel tuleks luua parteideülene spetsialistide valitsus, mis juhiks riiki ennetähtaegsete valimisteni järgmisel sügisel või kevadel.

Tšehhi parlamendi korralised valimised peaksid toimuma aga juba järgmise aasta keskel.

«See saab olema närvide mäng Topoláneki, Klausi ja Paroubeki vahel selle üle, kes saab õiguse uue valitsuse moodustamiseks,» selgitas Praha Karli ülikooli politoloogia lektor Jan Kubáček. «Mõlemad parteid võivad tõenäoliselt suuta kokku leppida varajastes valimistes sügisel,» arvas ta.

Tšehhis käib praegu äge debatt ka Lissaboni lepingu ratifitseerimise üle, mis alamkojas sai küll heakskiidu, kuid ootab veel otsust senatist ja seejärel ka lepet vastustava riigipea allkirja. Tšehhi asepeaminister Alexandr Vondra tunnistas täna europarlamendis, et valitsuskriis muudab selle keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles