Cameron põrus Lettermani saates Briti ajaloo ja kultuuri küsimustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron (vasakul) eile David Lettermani telesaates.
Briti peaminister David Cameron (vasakul) eile David Lettermani telesaates. Foto: SCANPIX

Briti peaministrit David Cameroni tabasid täna pressi pilkenooled, sest ta jäi David Lettermani kuulsas vestlussaates jänni küsimustega, mis puudutasid Suurbritannia ajalugu ja kultuuri.

Piinlik esinemine Lettermani eilses saates«Late Show» filmiti New Yorgis, kus Cameron oli seoses ÜRO peaassambleega. Cameron ei osanud öelda, kes oli patriootilise pala «Rule Britannia» autor ega suutnud seletada Magna Carta tähendust.

«Sa paljastasid mu. See on halb, ma tegin täna õhtul sinu saates oma karjäärile otsa peale,» naljatas Cameron mõjukas saates, mida vaatab igal õhtul umbes kolm miljonit ameeriklast.

Briti leht Independent leidis, et peaminister põrus «huumoris ja ajaloos» ning osa kommentaatoreid leidis, et ta tuleks «kodakondsuseksamil» läbi kukkumise eest riigist välja saata.

Briti leht Independent leidis, et peaminister põrus «huumoris ja ajaloos» ning osa kommentaatoreid leidis, et ta tuleks «kodakondsuseksamil» läbi kukkumise eest riigist välja saata.

45-aastane Cameron sai hariduse eliitkoolis Etonis ja Oxfordi ülikoolis. Ta pakkus ekslikult, et «Rule Britannia» helilooja on Edward Elgar. James Thomsoni luuletuse viisistas tegelikult Thomas Arne.

Samuti oli ta hämmelduses, kui Letterman palus tal tõlkida Magna Carta (Magna Carta Libertatum ehk «suur vabaduskiri», inglise keeles Great Charter).

Cameron ilmus stuudiosse «Rule Britannia» saatel ning Letterman uuris seejärel, kas ta tohib esitada mõned «lollid ameeriklaste küsimused».

Peaministril läks teiste küsimustega paremini: ta ütles õigesti Magna Carta allkirjastamise aasta (1215) ning seletas, mis vahe on Põhja-Iirimaal ja Iiri Vabariigil.

Samuti pälvis ta aplausi, kui ta kiitis Londoni olümpiamängude edu.

Briti press oli Cameroni hoiatanud jutusaatesse minemise eest, sest Letterman on tuntud oma lugupidamatute küsimuse poolest. Kui teda külastas Londoni linnapea Boris Johnson, tahtis Letterman teada, kas ta lõikab endal ise juukseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles