Saudi Araabia takistas sadade naispalverändajate sissepääsu riiki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeerlannadest palverändurid
Nigeerlannadest palverändurid Foto: SCANPIX

Saudi Araabia takistas sadade Nigeeria naispalverändurite sissepääsu riiki, kuna naistel ei olnud kaasas meessoost saatjaid.

Nigeeria valitsuse andmetel on Saudi Araabia juba 150 nigeerlannat kodumaale tagasi saatnud, kuid umbes 908 on ikka Jeddah lennujaamas kitsastes oludes vangistuses, edastab AFP.

Nigeeria palverännukomitee sõnul ei ole varem midagi sellist juhtunud.

«See keeruline olukord jätkub, kuna pidevalt tuleb sisse uusi lende naistega, kes on tagasi saadetud,» sõnas Nigeeria palverännukomitee juht Mohammed Bello.

Nigeerlastest umbes pooled, 80 miljonit, on moslemid.

Nigeeria palverännukomitee edastas Nigeeria valitsusele raporti olukorra kohta, mis ähvardab teravdada kahe tähtsa naftariigi omavahelisi suhteid.

Nigeeria president Goodluck Jonathan andis käsu saata diplomaatilised esindajad olukorda lahendama.

Naised olid palverännaku eest teinud üle 3000 euro suuruse ettemaksu. Palverännakule minna tahtnud naiste sõnul on tegemist solvanguga.

«Meil ei olnud vett ja toitu ning me istusime tunde lennukis,» sõnas nigeerlanna Hajia Amina Musa.

Saudi Araabias asuvad Mekka ja Medina on moslemite tähtsad palverännakupaigad. Palverännak Mekasse on üks viiest põhilisest islamiusu reeglist.

Saudi Araabia on naftarikas kuningriik, kus riigiideoloogiaks on äärmuslik wahhabism.

Wahhabismi kohaselt ei ole naised täisväärtuslikud ei inimese ega kodanikuna. Naised ei tohi kodunt lahkuda ilma meessoost saatjata.

Nigeerias seevastu on islamismi leebem ja nüüdisaegsem vorm. Isegi Põhja-Nigeerias, kus ikka kehtib karm šariaad, saavad naised üksinda ja vabalt liikuda.

Seni on Nigeeria naised käinud palverännakutel koos selle riigi palverännakuameti meessoost esindajatega. Saudi Araabiale see enam ei sobinud.

Saudi Araabia on viimasel ajal teinud palverändajatele takistusi ka selle tõttu, et kardetakse illegaalsete sisserändajate arvu suurenemist.

Saudi Araabia võimud võtsid kinni isegi need naised, kes olid koos oma abikaasaga, kuid Nigeeria kombe kohaselt on neil erinevad perekonnanimed.

Maailmas on umbes 1,4 miljardit moslemit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles