Leedu rahvaarv langes alla kolme miljoni piiri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piknikut pidavad inimesed tänavu juulis Vilniuses Nerise jõe kaldal.
Piknikut pidavad inimesed tänavu juulis Vilniuses Nerise jõe kaldal. Foto: SCANPIX

Leedu rahvaarv on langenud madalaima tasemeni aastakümnete vältel ning emigratsioon rikkamatesse Euroopa riikidesse toidab langust jätkuvalt, näitas täna avaldatud ametlik statistika.

Rahvaarvu langus allapoole psühholoogiliselt olulise kolme miljoni inimese piiri leidis aset aprillis, teatas statistikaamet.

Mullu märtsis läbi viidud rahvaloenduse ajal elas Leedus 3,04 miljonit inimest, käesoleva aasta septembriks oli see number langenud 2,98 miljonini.

2001. aastal eelmise rahvaloenduse ajal oli Leedus 3,48 miljonit elanikku.

«Noored inimesed lahkuvad riigist, mis tähendab, et ühiskond vananeb veelgi kiiremini,» ütles Vilniuse Ülikooli majandusteadlane Romas Lazutka.

1989. aastal, aasta enne seda, kui Leedu kuulutas end Nõukogude Liidust iseseisvaks, küündis rahvaarv 3,67 miljonini.

Statistika kohaselt lahkus Leedust 2011. aastal 53 863 inimest, neist pooled valisid elukohaks Suurbritannia.

Analüütikud hoiatavad, et väljarändel on Leedu majanduse jaoks pikaajalised negatiivsed tagajärjed.

«Noored inimesed lahkuvad riigist, mis tähendab, et ühiskond vananeb veelgi kiiremini,» ütles Vilniuse Ülikooli majandusteadlane Romas Lazutka AFP-le.

Ta viitas, et ehkki valitsus on käivitanud programmi Globaalne Leedu, üritades säilitada sidemeid emigrantidega, on juba nende lahkumise fakti näol tegemist «rahvusliku katastroofiga».

Leedu ühines Euroopa Liiduga 2004. aastal.

Suurbritannial on olnud väljarändajatele suur külgetõmbejõud, kuna koos Iirimaa ja Rootsiga oli ta nende väheste liikmesriikide seas, kes oma tööturu ELi uute liikmete kodanikele kohe avasid.

Lazutka sõnul tundub emigratsiooni trend Leedus püsivat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles