Männik: araabia riikide sekkumine Süürias võib viia sõjani Lähis-Idas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Süüria Armee sõdurid.
Vaba Süüria Armee sõdurid. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse vanemteaduri Erik Männiku hinnangul võib araabia maade sõjaline sekkumine Süüria kodusõtta viia sõjani terves Lähis-Ida regioonis.

Männik rääkis ERR Uudistele, et Süürias võitlevad kümned tuhanded suhteliselt killustatud ja sageli ka väga erinevat ideoloogiat järgivad mässulised suurel territooriumil valitsusvägedega, mille koosseisus on ligi 200 000 sõjaväelast.

Tema sõnul on Süüria relvajõud hästi varustatud ja omavad suurt kogust soomustehnikat. «Millist eesmärki võiks välissekkumine taotleda?» küsis Männik.

«Kui see on konflikti peatamine jõuga ehk mõlema poole jõuga sundimine sõjategevust lõpetama, siis läheb selleks vaja nii suurt ja hästi varustatud väekontingenti, mida araabia maadel kindlasti võtta ei ole, samuti ei saa selline operatsioon olema lühiajaline, sest pole ju garantiid, et nt islamistidest mässulised või valitsusväed ei alusta sissisõda, see omakorda tähendab kümnete ja sadade miljardite dollarite kulutamist sellele,» lausus Männik, kelle sõnul ei ole rahu jõuga kehtestamine hetkel kuigi realistlik võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles