Põhja-Iirimaa valmistub protestantide suureks marsikäiguks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Britimeelsete protestantide paraad Belfastis.
Britimeelsete protestantide paraad Belfastis. Foto: SCANPIX

Põhja-Iiri politsei valmistus täna pealinnas Belfasti üheks suurimaks britimeelsete protestantide paraadiks, kuhu oodati  umbes 30 000 inimest.

Marsiga tähistatakse 100 aasta möödumist nn Ulsteri lepingu sõlmimisest, millega ligi pool miljonit protestanti lubas end Dublini võimu vastu kaitsta.

See pani aluse Iirimaa jagamisele ja Põhja-Iirimaa provintsi loomisele.

Kartes, et tohutu aastapäev võib viia kokkupõrgeteni Belfasti katoliiklastest vähemusega, korraldab Põhja-Iiri politsei viimase 20 aasta suurima operatsiooni, teatas BBC.

Kuuemiiline marss algas veidi pärast kella 10 (Eesti aja järgi kell 12) Belfasti kesklinnast ja suundus itta, kus Põhja-Iiri parlamendihoone juures Stormontis toimub kultuurifestival.

Esialgu on marss rahulikult kulgenud, teatas AFP fotograaf sündmuskohalt.

Selle kuu alguses toimusid Belfastis kolm ööd rahutused, milles sai viga üle 60 politseinikku ja mis puhkesid siis, kui protestandid üritasid segada katoliiklaste marssi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles