Lahtein: kardan, et Gruusia Unistus valimisvõidu korral laguneks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia Unistuse võidupidu Thbilisis.
Gruusia Unistuse võidupidu Thbilisis. Foto: Andres Haabu

Eesti endine asjur Gruusias Harry Lahtein avaldas arvamust, et opositsioonilistest jõududest moodustatud valimisliit Gruusia Unistus võib valimisvõidu korral laguneda.

«Gruusia Unistus on ju valimisliit nagu Krõlovi valm, seal on kokku pandud erinevad poliitilised liikumised liberaalidest kuni ortodokssete kristlasten välja ning kui nad peaksid võitma ja saama parlamendis enamuse, kardan ma, et see laguneb laiali,» rääkis Lahtein ETV saates «Välisilm».

«Gruusias on puudu olnud tugev parlamentaarne opositsioon, napp võrdne tulemus peab panema parteisid koos tööle,» rõhutas Lahtein.

«Positiivsed oleksid valimistulemused siis, kui kumbki osapool ei saaks konstitutsioonilist enamust,» leidis Gruusia ombusdmani nõustamas käinud endine õiguskantsler Allar Jõks.

«Mihheil Saakašvili tegi siin mõne aja eest just avalduse, kus ta teatas, et tema partei on kaotanud proportsionaalsetel valimistel, mille järgi otsustatakse 77 parlamendikoha saatus, majoritaarsetel, kus määratakse 73 parlamendikohta, on aga võitnud, ning president rõhutas, et koostööd peavad tegema nii Ivanišvili-meelne Thbilisi kui Saakašvili-meelsed maapiirkonnad,» rääkis Jõks.

«Me ei tea, miks ja kuidas see vanglapeksmise video päevavalgele tuli, kas see on lavastatud, aga rõhutame, et need on väga emotsionaalsed valimised, tuuakse välja teemad, mis tekitavad suurt emotsionaalset resonantsi: positiivne on, et vastava haldusala ministrid astusid kohe tagasi, ei jäädud ootama ametliku uurimise lõppu, teatud arengud Gruusias ikkagi toimuvad,» rääkis Lahtein, kelle sõnul oli põhirõhk riigi arengus pandud pikka aega majanduse arengule, sotsiaalsed ja õiguslikud küsimused jäid tagaplaanile.

«2008. aasta välksõda on Euroopas paljuski unustatud, tollal olin palju Gruusias, ja vaadates ELi reaktsioone, oli mul piinlik olla ELi liikmesriigi kodanik,» meenutas Jõks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles