Kadõrovi sõnul lahkuvad Vene väed peagi Tšetšeeniast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramzan Kadõrov.
Ramzan Kadõrov. Foto: AFP / Scanpix

Moskvast võimule aidatud Tšetšeenia president Ramzan Kadõrovi sõnul lahkuvad Vene väeüksused õige pea islamiusulise Tšetšeenia territooriumilt.


Vladimir Putinile lojaalne endine mässuline Kadõrov on piirkonna enda kontrolli alla saanud ja loodab, et Venemaa oma sõjalise operatsiooni Tšetšeenias ametlikult lõppenuks kuulutaks, vahendas BBC News.

Kadõrovi kinnitusel on Tšetšeenia üks vaiksemaid piirkondi Venemaal ja verised kokkupõrked on nüüdsest ajalugu, sest islamistidest mässuliste vastupanu on purustatud. Tema hinnangul võitleb mägedes veel umbes sadakond võitlejat, kuid ta lubas ka nemad järgmise kuu jooksul kõrvaldada.

Näilisest edust vaatamata jätkub sissirühmituste sõda keskvõimuga teistes Vene Föderatsiooni lõunaosas asuvates piirkondades, kuid Kadõrovi jaoks on oluline endale mittealluvad üksused regioonist välja suruda.

Kadõrov kohtus eelmisel nädalal Putiniga, kelle pressiesindaja kinnitusel arutati muu hulgas ka julgeolekuolukorda Tšetšeenias.

Kuigi Moskva pole teemat ametlikult kommenteerinud, on anonüümseks jääda soovinud Kremli allikad uudisteagentuuridele poetanud, et Venemaa kaalub kümne aasta eest alustatud terrorismivastase operatsiooni lõpetamist Tšetšeenias.

«Selle teemaga tegeletakse, kuid on selle ajaraamistikust on veel vara rääkida,» ütles üks allikas AFP-le. Kadõrovi sõnul võidakse vastav otsus sõlmida juba märtsi lõpus.

Hinnanguliselt viibib alaliselt Tšetšeenia territooriumil umbes 50 000 Vene sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles