Jaapan süüdistas Hiinat taas merepiiri rikkumises

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani rannavalve eile tehtud foto Hiina vaatluslaevast, mis Tokyo väitel rikkus Jaapani merepiiri.
Jaapani rannavalve eile tehtud foto Hiina vaatluslaevast, mis Tokyo väitel rikkus Jaapani merepiiri. Foto: SCANPIX

Jaapani piirivalve teatel sisenesid kolm Hiina alust täna taas Jaapani territoriaalvetesse vaidlusaluste Ida-Hiina mere saarte juures, mida tõusva päikese maal tuntakse Senkaku ning Hiinas Diaoyu saartena.

Jaapani piirivalve teatel andsid nad vaatluslaevadele käsu lahkuda, kuid viimased pole sellele reageerinud, vahendas uudisteagentuur AFP.

Alles eile teatas Jaapan nelja Hiina laeva piiririkkumisest. Siis jäid neli alust vaidlusaluste saarte juurde kuueks tunniks.

Vaidlusalust piirkonda, kus peale külluslike kalavete peituvad ka rikkalikud nafta- ja gaasivarud, peavad lisaks Jaapanile endale kuuluvaks ka energianäljas Hiina kuid ka Taiwan. Nii Pekingit kui ka Taibeid on ärritanud Tokyo otsus saared ära osta.

Hiina on korduvalt saatnud vaidlusaluste saarte juurde oma patrull-laevad, kinnitades, et ei luba oma suveräänsust rikkuda.

Möödunud nädalal saatis seitsme ruutkilomeetri suuruste asustamata saarte juurde laevad ka Taiwan. Kuigi Tokyo manitses Taiwani Jaapani territoriaalvetesse mitte sisenema, jõudis mitme patrull-laeva saatel liikunud flotill saartest vähem kui kuue kilomeetri kaugusele.

Kuna laevastik ei allunud Jaapani rannavalve hoiatustele, otsustati alused piirkonnast välja tõrjuda veekahurite abil. Taiwani patrull-laevad vastasid Jaapani alustele omapoolse veejoaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles