Eurosaadikud muretsevad Nord Streami keskkonnamõju pärast

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami gaasijuhtme esitlusel Helsingis väljas olnud stend.
Nord Streami gaasijuhtme esitlusel Helsingis väljas olnud stend. Foto: Liis Treimann

Euroopa Parlamendi Balti-Euroopa töörühma esimees Christopher Beazley saatis täna töörühma nimel kirja Euroopa Komisjoni keskkonnavolinikule Stavros Dimasele ja 8 Läänemere-äärse riigi juhile, juhtides tähelepanu asjaolule, et Nord Streami keskkonnamõju uuring erineb oluliselt Soome poolt tehtud uuringust.

Kiri juhib erilist tähelepanu Nord Streami riskihinnangule, mis puudutab merepõhja setetele mõju avaldavaid saastajad, teatas selle üks koostaja, Eestist valitud Euroopa Parlamendi saadik Andres Tarand.

Samal ajal kui Nord Streami uuringul on andmeid 30 miini kohta merepõhjas, on Soomel andmeid 900 osas.

«Selline suur erinevus toob kaasa tõsiseid keskkonnamõjusid ehitustööle Läänemeres,» leiab saadik.

Nende miinide plaanitud lõhkamised tekitavad tõenäoliselt tõsiseid kekskonnakahjusid. Tarandi sõnul puudutab see eriti miine, mis asuvad merepõhja alumistes kihtides ja mida on juba reostatud Soome paberimajanduse poolt selles regioonis aastatel 1940 kuni 1989. See kiht sisaldab ohtlikke dioksiine.

Tarandi sõnul on väga tõenäoline, et ehitusprotsess põhjustab põhjakihtide märkimisväärset segiajamist ja suure koguse tsemendi valamine juba saastatud Läänemerre põhjustab edasisi tõsiseid keskkonnaprobleeme mere ökosüsteemile.

Lisaks on erapooletud keskkonnaspetsialistide mudelid näidanud, et ehitustööde tulemusena tõuseb Läänemeres pH kontsentratsioonitase. «See on eriti murettekitav, kuna kõrge pH tase Läänemeres on juba viinud hävitava eutrofeerumiseni (sinivetikad),» sõnas saadik. «Kui nende teemadega ei tegeleta, tekivad tõsised mured kalatööstuse ellujäämisega rannikuriikides, toiduvarude turvalisuse ja meie laste tervise ning heaoluga,» rõhutas Tarand.

Kirja koostajate sõnul on murettekitav, et sellise teemaga ei ole tegelenud Nord Stream ega esimesed Nord Streami projektile alla kirjutanud riigid - Venemaa ja Saksamaa.

Tarandi sõnul on eelnevat arvestades väga oluline näha Venemaa tehtud keskkonnamõju uuringut, mis väidetavalt on valmis saanud aasta tagasi, aga ei ole avalikkusele kättesaadav. «Meid on ees ootamas ökokatastroof Euroopa Liidu vetes ja seda on täielikult ignoreeritud eelpool mainitud uuringutes,» lisas Tarand.

Töörühm kutsub volinikku üles tegutsema ebakõladega uuringutes ja kindlustama, et sellele ühepoolsele raportile pööratakse kõrgeimal tasemel tähelepanu.

«Hetkel on tegemist ebatäpse hinnanguga võimalikule kahjule, mida põhjustatakse Euroopa suurimale varandusele - Läänemerele,» rõhutas europarlamendi saadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles