USA: narkokartelli politseinikud püüdsid tappa Mehhikos CIA ametnikke

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA piirivalve patrullautod USA-Mehhiko piiril.
USA piirivalve patrullautod USA-Mehhiko piiril. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikidel on kindlaid tõendeid sellest, et USA suursaatkonna autot Mehhikos tulistanud politseinikud tegid seda meelega ja on narkokartelli palgal.

Diplomaatide auto pihta tulistati Mexico lähedal Cuernavacas juba 24. augustil, kuid ameeriklaste oletus juhtunust selgus alles nüüd, vahendas AP.

Tookord said rünnakus, mille korraldamises kahtlustatakse Beltran Leyva kartelli, haavata kaks Luure Keskagentuuri (CIA) agenti. Suursaatkonna väitel oli tegemist varitsusega, kuna põgeneda üritanud soomustatud ja diplomaatilise korpuse numbrimärgiga maasturit asus jälitama neljast autost koosnenud kolonn, kõigist masinatest avati diplomaatide auto pihta ka tuli.  

Kokku võeti vahi alla 12 politseinikku, veel kümneid kuulati üle.  

Kõrge USA ametnik rääkis AP-le, et tegemist polnud politseioperatsiooniga, vaid tahtliku tapmiskatsega.

Ameeriklased sõitsid ringi halli Toyota maasturiga, milliseid tihti kasutavad ka USA narkootikumide valveorganisatsiooni (DEA) ametnikud Mehhikos.

Mehhiko föderaalpolitsei usub, et politseinikud tulistasid ameeriklaste autot ekslikult, rääkis politseiallikas AP-le.  

Vahejuhtum on diplomaatilises mõttes sensitiivne ja seetõttu jagasid Mehhiko ning USA ametnikud kommentaare anonüümselt.

USA ärgitas president Georg W. Bushi ajal Mehhiko võime üle alustama sõda narkokartellide vastu. Ametist lahkuva riigipea Felipe Calderóni valitsus püüdis vähendada  narkokuritegusid relvajõudude abiga. See meetod on toonud kaasa vägivallatsemist, kuna kuue aasta jooksul on narkokurjategijate, relvajõudude ja kuritegelike rühmituste vahelistes arveteklaarimises saanud surma 60 000 inimest.

Ameerika Ühendriigid on Ladina-Ameerikast pärit kokaiini põhituruks. Colombias, Boliivias ja Peruus toodetud kokaiini viiakse USA-sse Mehhiko kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles