Sosnovõi Bori tuumajaama teisest reaktorist leiti viga

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sosnovõi Bori tuumajaam
Sosnovõi Bori tuumajaam Foto: SCANPIX

Venemaa Sosnovõi Bori tuumajaama teisest reaktorist on leitud vananemisega kaasnevaid vigu, kirjutab Helsingin Sanomat.

Tuumareaktsiooni aeglustamiseks kasutatavad grafiitvardad on hakanud paisuma. See aga muudab reaktori südamiku kuju, mis suurendab tuumaõnnetuse riski.

Soome kiirguskaitsekeskuse (STUK) ekspertteenuste divisjoni juht Heikki Reponen ütles, et Vene tuumaenergia turvalisusega tegelevad ametnikud teatasid teise reaktori vigadest septembris.

Vene firma Rosenergoatom pidi suvel sarnaste kahjustuste tõttu seiskama jaama esimese reaktori.

Reponen ütles ajalehele, et Vene ekspertide arvates võib teine reaktor jätkata tööd ja seda vigadele vaatamata.

Grafiitvarraste paisumine on ohtlik, kuna reaktoris asuvad torud võivad samas kõverduda.

Torude kõverdumise ülempiiriks on Reponeni sõnul 80 millimeetrit. Venemaa pole STUKile konkreetseid numbreid öelnud, kuid keskus loodab Vene ametnike antud hinnangule.

«Neis küsimustes valitseb päris hea avatus. Usun, et otsus on langetatud sama vastutustundlikult nagu esimese reaktori seiskamise puhulgi.»

Edaspidised täpsemad mõõtmised tehakse ilmselt järgmise aasta hooldusperioodil.

Sosnovõi Bori tuumajaamas uuritakse võimalusi panna esimene reaktor uuesti tööle. Tegelikkuses läheb seda hädasti vaja, kuna Peterburi energiavajadus on suur ja vanu reaktoreid ei saa uute vastu vahetada veel mitu aastat.

Reponeni sõnul on üheks võimaluseks vahetada rikutud grafiitvardad välja uute vastu. See ei pruugi aga olla kõige rentaablim, kuna niisuguste detailide vahetamine uute vastu on töömahukas ja kallis.

Leningradi oblastis asuvas Sosnovõi Bori tuumajaamas on neli tuumareaktorit, millest esimene valmis aastal 1973 ja teine kaks aastat hiljem. Jaam jääb Peterburist 60 kilomeetrit läände.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles