Rudd laseb uurida Austraalia kaitseministri järele nuhkimist

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joel Fitzgibbon
Joel Fitzgibbon Foto: Reuters / Scanpix

Austraalia peaminister Kevin Rudd nõudis neljapäeval sõjaväeametnikelt selgitust, kas nad luurasid kaitseministri järele tema lähedase sõpruse pärast ühe Hiina päritolu ärinaisega.


Ajaleht Age kirjutas, et kaitseminister Joel Fitzgibbon oli salaja uurimise all seoses rikka Hiina päritolu Austraalia ärinaise Helen Liuga, kellel on varem olnud ärisidemed Pekingiga.

Ruddi sõnul rääkis ta armeejuhtidega, kes alustasid ajalehe väidete kinnitamiseks uurimist. Selle tulemused võivad seada valitsuse piinlikku olukorda, sest Hiina investeeringud Austraalias on praegu riigis tundlik teema.

«Mulle öeldi, et ei kaitseministeeriumi sekretär ega kaitsevägede staabiülem pole selliseid teateid saanud,» ütles Rudd ajakirjanikele Washingtonis pärast Pentagoni külastamist.

Üks luureametnik häkkis salajase uurimise käigus Fitzgibboni tööarvutisse ja leidis sealt Liu pangaandmed, kirjutas Age. Fitzgibbon üürib Liu perekonnalt Canberras maja.

«Keegi ei ole minule selle suhte pärast muret väljendanud ja kui keegi selle suhte pärast muret tunneb, oleks ta pidanud seda minuga jagama,» ütles maruvihane Fitzgibbon Sydneys ajakirjanikele.

Kaitseministeeriumi juht Nick Warner ja armeekomandör Angus Houston käskisid alustada uurimist selle kohta, kas Fitzgibboni järele nuhkimiseks on ametlik luba antud.

Fitzgibboni sõnul võis salajane uurimine olla seotud tema kavaga reformida kaitsekulutusi, mis on armee teatud struktuurides rahulolematust tekitanud.

Austraalia ja Hiina suhted on hell teema, sest Canberra välisinvesteeringute järelevalveorgan kritiseeris valitsust seoses Hiina riiklike firmade avaldustega Austraalia loodusvaradega tegelevates firmades osaluse ostmiseks.

Mitu parlamendisaadikut on nõudnud avalduste blokeerimist ja lasknud isegi käiku vastavad telereklaamid.

Ajalehed kritiseerisid nädalavahetusel Ruddi, kes valdab vabalt mandariini keelt ja on Hiina ekspert, selle eest, et ta sõi oma Canberra kodus salaja lõunat Hiina kompartei tähtsuselt viienda liikme, propagandajuhi Li Changchuniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles