Asjatundjad: Süüria kodusõjast võib välja kasvada laiaulatuslik konflikt Lähis-Idas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjatundjad: Süüria kodusõjast võib välja kasvada laiaulatuslik konflikt Lähis-Idas
Asjatundjad: Süüria kodusõjast võib välja kasvada laiaulatuslik konflikt Lähis-Idas Foto: SCANPIX

Paljude lääneriikide poliitikaasjatundjate sõnul on Süüria konfliktiga kaasnenud pinge Lähis-Idas tippu jõudnud.

Keerulisest olukorrast ei ole veel väljapääsu leitud ja selle tõttu võib lahvatada laiaulatuslik sõda, edastab Helsingin Sanomat.

Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas on segane ja keeruline olukord kestnud umbes kaks aastat. Rahutused ja relvastatud kokkupõrked on puudutanud paljusid nende piirkondade riike. Osa režiime on varisenud ja valitud on uus tee. Mitmes riigis aga hoiavad võimul olnud vanast kinni ja seda kas või sõja hinnaga.

Kui varem oli tähelepanu Araabia kevade sündmustel, siis nüüd on tähelepanu Süürial, kus toimub kodusõda.

Kriis oli kuni selle nädalani Süüria-sisene, kuid üleeile rünnati Süüriast Türgi piirilinna Ackakalet. Hukkus viis inimest, kelle seas oli ka ema ja ta kolm last.

Türgi vastas omapoolse rünnakuga ja plaanib meedia andmetel Süüria vastu suurt sõjalist operatsiooni.

ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis Süüria Türgi-vastase rünnaku hukka, kuna oli tegemist teise riigi ründamise ning rahvusvaheliste lepete rikkumisega.

«Süüria kodusõda on piirkonnas tekitanud pinge. Süürias on olukord muutunud selliseks, et sõjategevus on hakanud väljuma selle riigi piiridest. Täiesti võimalik, et uus laiaulatuslik konflikt lahvatab Süüria ja Türgi vahel,» selgitas Soome välispoliitika instituudi globaalse julgeoleku programmi juht Mika Aaltola.

Lääneriigid on Araabiamaade revolutsioonidesse sekkunud vaid korra. Liibüa ülestõusnud tõukasid diktaator Muammar Gaddafi võimult NATO abil.

Asjatundjate kinnitusel ei saa olukorda Süürias siiski võrrelda Liibüas toimunuga, sest Lähis-Idas on geopoliitiline olukord märgatavalt keerulisem kui Põhja-Aafrikas.

Rahvusvahelisel tasandil võib selle tõttu võimaliku ühise sõjalise operatsiooni suhtes olla raske kokku leppida.

 «Lähis-Idas püüavad väga erinevad jõud kanda kinnitada ja võimu enda käes hoida. Huvisid on nii Türgil, USA-l, Venemaal, Iisraelil kui veel mitmel teisel riigil. Lisaks Süüriale jälgitakse pingsalt olukorda ka Iraanis,» sõnas Helsingi Ülikooli uurija Lilly Korpiola.

Venemaa ja Hiina on seni ÜRO Julgeolekunõukogus Süüriat puudutavale veto pannud, kuid olukord võib muutuda.

«Süüria rünnak Türgile võib olla millegi laiaulatuslikuma käivitajaks, mis nõuab rahvusvahelist sekkumist. See päev võib kätte jõuda üsna pea,» tõdes Aaltola.

Samas ei ole kõik poliitikaasjatundjad arvamusel, et Türgi tahab sõda.

Aaltola jätkas, et Lähis-Idale on tüüpiline olukordade kiire muutumine ning uute võimunäitajate esilekerkimine.

Lääne ja Lähis-Ida arusaamad ei lange alati kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles