Ajaleht: Soome narkomaanidel on uus tappev lemmik

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mazina kirjeldatud testiga saab tuvastada kasutatud narkootikume kui ka määrata narkojoobe astet. Pilt on illustreeriv.
Mazina kirjeldatud testiga saab tuvastada kasutatud narkootikume kui ka määrata narkojoobe astet. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Soomes peamiselt plaastritena kasutatav tugev valuvaigisti fentanüül on muutunud narkomaanide seas ülimalt populaarseks, põhjustades varasemaga võrreldes kolmandiku võrra enam surmajuhtumeid.

Kui 2000ndate alguses sai üledoosi vaid mõni narkomaan, siis nüüd on iga viienda surmajuhtumi põhjuseks fentanüül, kirjutab tänane Turun Sanomat.

«Fentanüül on praegu kõige ohtlikum narkootikum Soomes,» ütles Helsingi Hjelt-instituudi kohtukeemia emeriitprofessor Erkki Vuori.

Fentanüül on väga tugev opioid, mida kasutatakse pikaajaliste haiguste ravimiseks. Aine on 50-100 korda tugevam kui morfiin, tappev kogus on ülimalt väike.

«Ühes plaastris olevast fenüüli kogusest jätkuks 8-16 inimese tapmiseks. Nende kuritarvitajad ekstraheerivad fenüüli plaastritest välja ja süstivad seda endale, kusjuures puudub neil igasugune ettekujutus lahuses oleva aine kogusest,» selgitas Vuori.

Päris-Soome ringkonnakohus arutas hiljuti 20ndates naise surmajuhtumit, mille põhjustas fentanüülimürgitus. Juhtum ise leidis aset augustis 2011. aastal Salos.

Aastal 2010 suri Subutexi põhjustatud mürgitusse 46 inimest, tramadooli kuritarvitamine nõudis 26 ja fentanüüli oma 16 inimelu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles