Läti panga president: eurot ei tohi maha magada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmars Rimsevics
Ilmars Rimsevics Foto: Reuters / Scanpix

Läti ei tohi eurotsooniga 2012. aastal liitumise võimalust käest lasta, kinnitas Läti keskpanga president Ilmars Rimsevics.

«See on meie võimalus. 2008. aastal lasime inflatsioonil selle võimaluse röövida, nüüd on meie uus suur võimalus,» vahendas LETA panga presidendi sõnu. 

2011. aasta alguses on Lätil võimalus Euroopa Komisjonile Maastrichti kriteeriumide täitmisest aru anda. Analüütikud prognoosivad, et lõunanaabrid suudavad juba järgmise aasta alguses täita inflatsioonikriteeriumi ning ka välisvõlg ja intressimäärad mahuvad lubatud piiridesse.

Rimsevics tõdes, et Lätil tuleb tõsiselt vaeva näha eelarvedefitsiidi vähendamisega. Kui riik suudab eelarvepuudujääki hoida 3 protsendi piires SKTst, on loota ka kutset eurotsooni.

Kui Läti selle võimaluse maha magab, siis tõenäoliselt ei tule euro kasutuselevõtust midagi välja ka aasta hiljem, sest majanduse olukorra paranemine toob kaasa suureneva inflatsiooni ning välisvõla.

Rimsevics välistas euro ühepoolse kasutuselevõtu. «Euro kasutuselevõtuks on ainult üks, tsiviliseeritud tee- täita nõuded,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles