Honeckeri ja Brežnevi suudluse kadumine ehmatas kunstnikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Honeckeri ja Brežnevi restaureerimata suudlus.
Honeckeri ja Brežnevi restaureerimata suudlus. Foto: AP / Scanpix

Saksa pealinna külastavate turistide üks lemmikuid, kunagise Berliini müüri jäänustel asuv pilt, mis kujutab endist Saksa Demokraatliku Vabariigi juhti Erich Honeckeri ja Nõukogude Liidu riigipead Leonid Brežnevit sõbralikult suudlemas, on praegu oma kohalt kadunud.


Pildi autor, Moskva kunstnik Dmitri Vrubel, kes juhuslikult jälle Berliini külastas, oli pildi kadumisest teada saades endast väljas. Alles olid vaid jäänused venekeelsest maali nimest: «Jumal, aita mul see tappev armastus üle elada».

Ametnike sõnul pole Vrubelil muretsemiseks siiski põhjust - kunstiteose kadumise põhjuseks on lihtsalt restaureerimistööd, kirjutas ajakiri Der Spiegel.

Vrubel tegi oma pildi 1990. aasta kevadel, mõned kuud pärast müüri avamist. Koos temaga katsid veel 117 kunstnikku 21 riigist tollase aktsiooni käigus 1316 meetri pikkuse müüriosa Berliinis Mühlenstrassel, mis jookseb paralleelselt Spree jõega.

East Side Gallery'ks nimetatud väljapanekus on kokku 106 maali, mis kujutavad 1989-1990 aasta murrangulisi poliitilisi sündmusi. Vaid mõni päev enne selle avamist 28. septembril 1990 kadus Ida-Saksamaa maailmakaardilt.

Berliini müüri langemise 20. aastapäeva puhul värskendatakse aga radikaalselt kogu galerii väljanägemist. East Side Gallery kunstnikeinitsiatiivi juht Kani Alavi kirjeldas ajalehele Berliner Morgenpost, et restaureerimine on vajalik, kuna betoon murenes, metallkonstruktsioon roostetas ja värv koorus maha.

Nüüd parandatakse betoonaluseid, võetakse maha vanad värvijäänused ning lastakse kunstnikel oma tööd uuesti üle värvida. Alavi sõnul on kõik kunstnikud siiani nõus olnud oma töö uuesti üle maalima.

East Side Gallery on üks Berliini suurimaid turismiatraktsioone ja väheseid Berliini müüri osi, mis siiani säilinud on.

Vrubel ütles Der Spiegelile, et ta pole veel kindel, kas maalib Brežnevi ja Honeckeri täpselt endises poosis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles