Briti kohus ei rahuldanud radikaalse islamivaimuliku taotlust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Abu Hamza ja teiste kohtualuste USA-le välja andmise vastane meeleavaldus.
Pildil Abu Hamza ja teiste kohtualuste USA-le välja andmise vastane meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Briti kohus lükkas reedel tagasi radikaalse islamivaimuliku Abu Hamza ja veel nelja mehe taotluse, et Suurbritannia ei annaks neid välja USA-le, kus neid süüdistatakse terrorismis.

Briti siseministeerium teatas pärast aastaid Euroopa kohtusaalides veninud saagat, et Hamza ning tema kaaskahtlusalused Khaled Al-Fawwaz, Syed Tahla Ahsan, Adel Abdul Bary ja Babar Ahmad antakse USA-le välja nii kiiresti kui võimalik.

Ühendriikides süüdistatakse Hamzat Oregoni osariigis sissidele Al-Qaeda stiilis väljaõppelaagri asutamises ning seotuses 16 pantvangi võtmisega Jeemenis 1998. aastal.

Egiptuses sündinud 54-aastane endine imaam, kellel on parema käe asemel konks, ei suutnud veenda kohtunikke takistama oma väljaandmist, et ta saaks teha meditsiinilisi analüüse arvatava depressiooni diagnoosimiseks.

Kohtunikud ütlesid, et neid ei veennud väide, nagu ei oleks ta suuteline kohtu ette astuma.

Abu Hamza pälvis avalikkuse tähelepanu 1990. aastatel, kui ta pidas Londonis Finsbury Parki mošees tuliseid kõnesid, ning on Suurbritannias kaheksa aastat vaenuõhutamise eest vangis olnud.

Abu Hamza juristid väitsid, et teda ei tohi välja saata, sest ta vajab aju-uuringut. Samuti pidavat ta põdema depressiooni «demoniseerimise» pärast Briti meedias ning kannatama unetuse ja mälukaotuse all.

Ahmed ja Ahsan on Briti kodanikud, kes aitasid süüdistuste kohaselt pidada Tšetšeenia ja Afganistani islamistide võrgukülgi.

USA süüdistab Fawwazi ja Baryt 1998. aastal Ida-Aafrikas kahes Ühendriikide saatkonnas sadu inimesi tapnud pommiplahvatuste korraldamises.

Nende advokaadid üritasid väljasaatmist takistada uutele asitõenditele viitamisega, kuid kohtunikud ei rahuldanud nende apellatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles