Britid andsid USA-le välja väidetava terroristi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abu Hamza al-Masri 2002. aasta augustis kõnet pidamas.
Abu Hamza al-Masri 2002. aasta augustis kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Ühendkuningriik andis täna USA-le välja seal terrorirünnakute kavandamises ja inimröövis kahtlustatava radikaalse islamivaimuliku Abu Hamza al-Masri ja tema neli kaaslast.

Masri, Khaled Al-Fawwazi, Syed Tahla Ahsani, Adel Abdul Bary ja Babar Ahmadi väljasaatmine sai võimalikuks tänu Briti kõrgeima kohtu eilsele otsusele. Nimelt ei leidnud kohus, miks neid ei tohiks USA-le välja anda. Süüaluste väitel ootab neid USAs ees aga piinamine ja ebainimlik kohtlemine, vahendas uudisteagentuur AFP.  

Masri ja tema kaaslaste kohtusaaga on kestnud aastaid. Euroopa Inimõiguste Kohus otsustas aga möödunud kuul, et Ühendkuningriik võib Masri ja tema kaaslased USA-le välja anda, kuid mehed kasutasid viimase kaebuse esitamise võimalust ning pöördusid Briti kõrgeima kohtu poole.  

USAs kahtlustatakse ühest silmast pimedat ja konkskäega vaimulikku al-Masrit, kes Ühenkuningriigis kandis vanglakaristust rassiviha ja mõrva õhutamise eest, 11 kuriteos. Muu hulgas peetakse teda vastutavaks ameeriklaste röövimises Jeemenis ja USAsse terroristide laagri rajamise planeerimises.

Ahmedi ja Ahsani, kes on mõlemad Briti kodanikud, süüdistatakse aga seotuses Tšetšeenia ja Afganistani islamistide võrgukülgedega. Fawwazi ja Baryt süüdistatakse aga 1998. aastal Aafrikas asuvatele USA saatkondadele korraldatud rünnakutes, milles sai surma sadu inimesi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles