Järjekordne tiibetlane süütas end protestiks põlema

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibetlane hoidmas käes enesetapu teinud Sangay Gyatso pilti.
Tiibetlane hoidmas käes enesetapu teinud Sangay Gyatso pilti. Foto: SCANPIX

Hiina ülemvõimu vastu meelt avaldanud tiibetlane sooritas Loode-Hiinas Gansu provintsis eile enesesüütamise läbi enesetapu.

Uudisteagentuuri AFP andmetel süütas 27-aastane Sangay Gyatso end põlema Tso linnas asuva Dokari kloostri lähedal. Kohalikud võimud ja polisei pole juhtunut kommenteerinud.

Alates 2009. aastast on end protestiks Pekingi karmikäelise ülemvõimu vastu Tiibetis süüdanud põlema vähemalt poolsada inimest, neist enamik on selle tagajärjel ka surnud. Enamasti on süütamised aset leidnud Tiibeti autonoomse piirkonna aladel.

Kuigi budism kutsub üles hoiduma endalt elu võtmast, peetakse seda õigustatuks, kui ennast tuuakse ohvriks kõigi heaolu nimel. Seejuures on aastatuhandetetaguste traditsioonidega enesesüütamine enamasti avalik akt ning sellel peavad olema tunnistajad.

Hiina võimude hinnangul vastutab enesesüütamiste eest Tiibeti usujuht dalai-laama, keda süüdistatakse terroristliku vandenõu sepistamises. Enesesüütamised hukka mõistnud dalai-laama sõnul ajendab tiibetlasi end drastilisele sammule aga hoopis Hiina poliitika, mida ta võrdles kultuurigenotsiidiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles