IPhone'i tegijad streigivad taas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IPhone'i tegijad streigivad taas.
IPhone'i tegijad streigivad taas. Foto: SCANPIX

Taiwani alltöövõtja Foxconn, mis Hiinas Apple’i tarvis telefone meisterdab, on hädas töökatkestustega oma suurimas tehases – kus palavikuliselt uusimaid iPhone’e vorbitakse.

Ettevõte teatas eile, et reedel keeldusid Zhengzhou tehases tööd tegemast üle 200 kvaliteedikontrolli eest vastutava inimese, protestimaks liiga pingeliste töötingimuste vastu.

Foxconn, mis on käibe poolest maailma suurim alltöövõtja, selgitas, et väga suur hulk liinitöölisi oli avaldanud meelt iPhone 5 jaoks kehtestatud rangete kvaliteedinõuete vastu.

Mõned kvaliteedi kontrolli ja järelevalve osakonna töötajad ütlesid Financial Timesile, et töölised olid neid ähvardanud.

Ühte kvaliteedikontrollijat olevat nende sõnutsi ka pekstud, kuid seda oli antud olukorras võimatu tõestada.

Foxconn ei ole Zhengzhou tehase töötajate arvu ametlikult kinnitanud, kuid kaadriosakonna ametnikud hindavad numbri ligi 200 000 peale.

«Intsidendi tekitas emotsionaalne konflikt kvaliteedikontrolli ja liinitööliste vahel,» seisab Foxconni pressiteates.

Alates käesoleva aasta algusest, kui Apple’i uusima telefoni tellimused laekuma hakkasid, et Foxconn pidanud võitlema kroonilise tööjõunappusega.

Samal ajal hoogustuvad Hiinas töölisrahutused, kuna noored inimesed ei ole enam nii varmad vähese raha eest oma isiklikku elu ohvriks tooma, samuti on nad oma õigustest rohkem teadlikud.

Septembri lõpus toimusid Foxconni Taiyuani tehases massirahutused.

Enamkui 2000 töölist lõhkusid poeaknaid, lükkasid ümber autosid ja põletasid maha ühe politseijaoskonna. Tüli tõusis tööliste ja turvatöötajate vahelisest hõõrumisest.

USA valitsusvälise organisatsiooni China Labor Watchi andmetel alustas reedel streiki kuni 4000 streiki Zhengzhou tehase töölist. Foxconn eitas seda.

Zhengzhou töölised, ettevõtte esindajad ja valitsusametnikud ütlesid Financial Timesile, et tarbijad on kaevanud muuhulgas kriimustuste pärast iPhone 5 tagapaneelil.

«Korpuse materjaliga on olnud probleeme ja nad karmistasid kvaliteedikontrolli reegleid,» ütles insener Cai Yun, kes on töötanud Foxconnis kuus aastat. «Aga see töö on juba liiga pingeliseks läinud. Üks asi lisaks – ja ongi tüli majas.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles