Soome kaitseministrit üllatas tulvatete tekitatud kahju ulatus

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutus
Üleujutus Foto: SCANPIX

Soome kaitseminister Carl Haglund käis täna Pohjanmaal, kus tulvaveed tekitasid nädalalõpus laiaulatuslikku kahju.

Kaitsejõudude helikopteriga piirkonnas tiirutanud minister oli looduskatastroofi tagajärgedest rabatud, vahendas mtv3.fi. «Olukord on täiesti erakordne. Poliitilist tahet hüvitiste maksmiseks leidub küll,» kommenteeris ta.   

Üleujutuste tekitatud kahjude hüvitamine läheb 2014. aasta algusest riigilt üle kindlustusfirmadele. Haglund kinnitas, et muudatust on põhjalikult arutatud, kuid seda võib veelgi kaaluda. 

«Esmalt püüame tulvaprobleemi lahendada rajatiste toestamisega, et niisuguseid olukordi enam ei juhtuks,» tõdes minister.

Üleujutuste ajal pakkus teiste seas abi armee lennunduskool Kauhavas. Minister lubas, et abi on kättesaadav ka pärast lennunduskooli likvideerimist.   

«Tulevikus toimetatakse abimaterjalid, nagu näiteks liivakotid, otse päästeameti üksustesse,» lisas ta.

Soome keskkonnaamet Syke oletab, et üleujutuste tipp hakkab kolme päeva pärast taanduma. Hüdroloogi Bertel Vehviläineni sõnul lihtsustab olukorda see, et  sademeid oodata pole, vahendas Helsingin Sanomat Online.   

Lõuna-Pohjanmaal hakkas vesi ööl vastu tänast taanduma, erandiks on Maalahdenjoki.

Satakunta maakonnas Karvianjoki piirkonnas kerkib veetase suurtes järvedes aga endises tempos. Nii näiteks on veetase tõusnud Isojärvis ja Poosjärvis, lisas Vehviläinen. Seal on mõningaid sadameid veel oodata, kuid midagi suurt oodata pole.

Eelmisest neljapäevast saadik on mõningates piirkodades sadanud maha enam kui 100 millimeeetrit vett.

Mitmed perekonnad on pidanud kodudest ajutiselt lahkuma. Näiteks Lapväärti keskuses on vesi tunginud kümnetesse majadesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles