Venemaa uurib opositsiooniliidri seost plaaniga Putin kukutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene vasakopositsiooni juht Sergei Udaltsov.
Vene vasakopositsiooni juht Sergei Udaltsov. Foto: SCANPIX

Vene uurijad kutsusid täna ülekuulamisele opositsiooni ühe tuntumatest juhtidest Sergei Udaltsovi, kes riikliku telekanali NTV väitel plaanib välisriikide abiga president Vladimir Putinit kukutada.

NTV näitas reedel liikumise Vasakrinne liidrit Udaltsovi laimavat filmi, mille kohaselt plaanib ta valitsuse kukutamist ühe Gruusia parlamendiliikme ja endise Moskva Panga presidendi, Suurbritannias eksiilis elava Andrei Borodini abiga, vahendas AFP.

Film väidab ka, et Udaltsov kaalub rünnaku korraldamiseks tšetšeeni mässuliste palkamist.

Udaltsov ise on filmi «Protesti anatoomia II» nimetanud hullumeelse deliiriumiks. Tema sõnul oleksid tema ebaseaduslikud teod juba ammu ilmsiks tulnud, arvestades tema pidevat jälgimist Vene võimude poolt.

Kuid Vene kõrgeim uurimisorgan ehk Juurdluskomitee on asunud filmis esitatud süüdistust ametlikult uurima.

Udaltsov rääkis täna raadiojaamale Ehho Moskvõ, et teda kutsuti kuulamisele kolmapäevaks kell 15 ja et uurimine filmi asjus avati Ühtse Venemaa rahvasaadikute palvel.

Udaltsovi peetakse Vene opositsiooniliikumise üheks võtmetegijatest. Vene võimud on pärast Putini naasmist Kremlisse võtnud vastu rea seadusi, mida vaatlejad näevad kodanikuühiskonda rõhuvatena.

Ühtlasi on teiste seas vangi mõistetud Putini-vastase punkbändi Pussy Riot kolm liiget ning esitatud süüdistus suurriisumises opositsioonijuht Aleksei Navalnõile. Teda ähvardab kümneaastane vabadusekaotus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles