ELi välisministrid toetavad Tšehhi jätkamist eesistujana

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi välisministerid mitteametliku kohtumise ühisfotol Tšehhi lõunaosas asuva Hluboká lossi ees.
ELi välisministerid mitteametliku kohtumise ühisfotol Tšehhi lõunaosas asuva Hluboká lossi ees. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu välisministrid pooldasid reedel Tšehhi peaministri Mirek Topoláneki jätkamist liidu eesistujana, kuigi tema valitsusele avaldati umbusaldust.


«Oleks katastroofiline jätkata (ELi) nõrga eesistujaga,» hoiatas Itaalia välisminister Franco Frattini, kes alustas kõnelusi oma kolleegidega Hluboká lossis Lõuna-Tšehhis.

Tema sõnul on vaja toetada Tšehhit eesistujana juunini, kui Praha ametiaeg lõpeb. Reedel oli esimene suurem ELi kohtumine pärast seda, kui Tšehhi parlament Mirek Topolánekile umbusaldust avaldas. Peaminister esitas neljapäeval ametlikult lahkumisavalduse.

Tšehhi president Václav Klaus avaldas lootust, et kriisile leitakse kiire lahendus.

Soome välisminister Alexander Stubb aga leidis, et Tšehhi poliitiline kriis ei mõjuta ELi juhtimist. «Pidage meeles, et EL on kriisihaldamisorganisatsioon,» ütles ta ajakirjanikele.

«Me läheme ühest kriisist teise, meil kõigil on siseriiklikud probleemid, meil on käes vähemalt minu lühikese eluaja rängim finantskriis, ja minu arvates peaksime sellele keskenduma.»

Topoláneki jätkamist pooldasid nii kohtumisele saabunud Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier kui ka tema Luksemburgi kolleeg Jean Asselborn, kelle sõnul peavad kõik ELi riigid «näitama üles solidaarsust Tšehhi Vabariigiga», et siseriiklikud poliitilised sündmused Euroopa Liidule «negatiivset mõju» ei avaldaks.'

Peamine probleem on praegu liidu reformimiseks koostatud Lissaboni lepe, mis vajab jõustumiseks ratifitseerimist kõigis 27 liikmesriigis. Liikmesmaadest vaid Iirimaa põhiseadus näeb ette, et see küsimus peab minema rahvahääletusele, ning mullu juunis lükkasid iirlased leppe tagasi. Iirimaa juhid soovivad aga selle aasta lõpus uue referendumi korraldada.

Tšehhi ei ole samuti lepet veel heaks kiitnud ning euroskeptikust Klaus peab sellele veel oma allkirja andma. Luksemburgi välisminister Asselborn ütles, et kõik oleneb Klausist ja «ta peab näitama, kas ta on Euroopa kultuuri poolt või vastu».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles