Portugali välisminister astub tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali välisminister Paulo Portas
Portugali välisminister Paulo Portas Foto: SCANPIX

Portugali välisminister Paulo Portas esitas teisipäeval tagasiastumispalve, päev varem oli lahkumisest teatanud riigi rahandusminister.

«Ma esitasin hommikul lahkumispalve,» ütles Portas oma avalduses. «Minu otsus on lõplik.»

Portase väike konservatiivne erakond CDS-PP kuulub peaminister Pedro Passos Coelho valitsuskoalitsiooni.

Portugali rahandusminister Vitor Gaspar esitas päev varem tagasiastumispalve. Gasparit peeti eurotsooni ühe murelapse Portugali rahvusvahelise päästeplaani peaarhitektiks.

Portas ütles oma lahkumisavalduses, et ta ei kiitnud heaks peaministri otsust vahetada Gaspar välja Maria Luis Albuquerque vastu, kes on siiani tegelenud peamiselt erastamispoliitikaga.

Portugal peab kulutusi kärpima vastutasuks 2011. aastal saadud 78 miljardi euro suurusele abipaketile.

Sarnaselt Kreeka ja Iirimaaga on langenud elatustase tekitanud sealsetes inimestes suurt pahameelt. Nii on ebapopulaarsete meetmete seas näiteks 30 000 riigisektori töökoha koondamine ja kõrgem sotsiaalmaks.

Mitmed Gaspari välja pakutud meetmetest tõkestati riigi konstitutsioonikohtus ning minister tunnistas, et ka sellel oli tema lahkumises oma osa.

«Peaminister on selgelt otsustanud jätkata kasinusmeetmete teel, mida ta ka kinnitas. Ma austan seda otsust, kuid pole sellega nõus,» märkis välisminister.

«Sellises olukorras oleks valitsusse jäämine teesklus. See poleks poliitiliselt elujõuline ega soovitatav,» lisas Portas.

Valitsuse prognooside kohaselt on Portugali majanduslangus sel aastal 2,3 protsenti. Töötuse määr on tõusnud rekordilise 18,2 protsendini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles