Albaania ja Horvaatia kirjutasid alla NATO liitumisleppele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albaania välisminister Lulzim Basha (vasakul), NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer (keskel) ja Horvaatia välisminister Gordan Jandrokovic pärast protokolli allkirjastamist.
Albaania välisminister Lulzim Basha (vasakul), NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer (keskel) ja Horvaatia välisminister Gordan Jandrokovic pärast protokolli allkirjastamist. Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni ehk NATO kõigi liikmesmaade saadikud andsid täna allkirja protokollile, mis võimaldab Albaanial ja Horvaatial vastavalt riigipeade kevadisele otsusele alliansiga liituda.

«See on neile kahele riigile ja kogu Atlandi piirkonna rahvastele ajalooline saavutus,» ütles NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer dokumendi allkirjastamisele järgnenud kõnes, vahendab

NATO kodulehekülg

.

Scheffer lisas, et alles hiljuti pidid NATO väed selles piirkonnas rahu tagamiseks sõjategevusse sekkuma. Ta viitas ka sellele, et endise Jugoslaavia aladel viis allianss 1995. aastal läbi esimene rahuvalveoperatsiooni.

Brüsselis asuvas NATO peakorteris toimunud pidulikust kohtumisest võtsid osa ka Albaania välisminister Luzlim Basha ja Horvaatia väliminister Gordan Jandrocović.

Selleks, et Albaania ja Horvaatia saaksid alliansi täisliikmeteks peavad kõigi organisatsiooni liikmesriikide parlamendid protokolli esmalt ratifitseerima. Seejärel saavad riigid juba pakti enda rahvuslikes parlamentides ratifitseerida.

Albaania ja Horvaatia kutsuti NATO-ga ühinema aprillis Bukarestis toimunud tippkohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles