Iisraeli tankid tungisid korraks Gaza tsooni

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaza sektor
Gaza sektor Foto: Lennart Rikk / Postimees.ee

Iisraeli tankid sisenesid ööl vastu laupäeva lühikeseks ajaks Gaza sektorisse, mis oli esimeseks vastuseks islamistliku Hamasi võitlejate varasemale rünnakule juudisõdurite vastu.


Pealtnägijate sõnul liikusid tankid Khan Yunise linna suunas ja taandusid mõne aja pärast. Tanke toetasid helikopterid ning tulistamist olevat kuuldud ka ranniku lähedal viibinud sõjalaevadelt, vahendasid BBC News ja uudisteagentuurid.

AFP andmeil sai sissetungi ajal üks palestiinlane saanud surma ja seitse vigastada. Palestiina meedikute sõnul põhjustas ohvrid tankist tulistatud mürsk. Palestiina ametnikud pole aga seda infot kinnitanud.

Gaza sektori piiril samas piirkonnas reedel korraldatud äärmuslaste rünnakus sai surma kaks Iisraeli sõdurit - need olid juudiriigi armee esimesed kaotused langenutena pärast rohkem kui aasta eest peetud kolmenädalast sõda.

Iisraeli armee teatel puhkes kokkupõrge pärast seda, kui sõdurid olid märganud äärmuslasi istutamas maasse lõhkekehi ning sisenenud suletud sektorisse. Gaza allikad aga räägivad, et äärmuslased olevat üritanud röövida Iisraeli sõdurit.

Lahingus langes üks ohvitser ja üks kutsealune sõdur, veel kaks sõdurit sai haavata ning kaks kuni neli palestiina võitlejat surma. BBC Läänekalda korrespondendi sõnul kardetakse Gaza tsoonis nüüd tapetud sõdurite pärast juudiriigi karmimat kättemaksu.

Iisrael on samal ajal sattunud suure rahvusvahelise surve alla seoses valitsuse plaanidega laiendada juudiasundusi okupeeritud Läänekalda aladel ja Ida-Jeruusalemmas.

Eilse rünnaku eest võttis vastutuse suletud tsooni kontrolliva islamistliku Hamasi rühmituse relvastatud tiib Ezzedine al-Qassami Brigaadid ning tulevahetusest juudisõduritega teatas ka teine äärmuslaste rühmitus - Islamistliku Džihaadi relvastatud tiib Al-Qudsi Brigaadid.

Hamasi ja Iisraeli vahel eelmisel talvel sõja lõpetanud relvarahu on seni püsinud üsna rahuldavalt, ehkki raketirünnakuid on Gazast aeg-ajalt korraldatud.

Iisraeli armee teatel tulistati ka täna hommikul Gaza tsoonist juudialadele üks rakett, mis langes avarale väljale ja kahju ei põhjustanud. Selle aasta algusest on Iisraeli territooriumile tulistatud kokku mõnikümmend raketti, pärast sõja lõppu kokku mõnisada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles